Unides Podem proposa que s'impartisca el curs A1 de llengua de signes a les Corts

Pilar Lima, impulsora de la iniciativa i diputada a les Corts, explica que aquesta iniciativa fomentaria la plena inclusió
3 juliol 2019 06:00h
Pilar Lima ha recordat que l'article primer del reglament de les Corts recull la garantia de l'ús de la llengua de signes de les persones sordes i sordcegues. / UNIDES PODEM

VALÈNCIA. La diputada d'Unides Podem a les Corts Valencianes, Pilar Lima, ha presentat una proposta perquè aquesta institució oferisca l'opció de realitzar el curs d'iniciació Llengua de Signes A1, establit pel Marc Europeu Comú de Referència per a les llengües. Amb aquesta proposta pretenen promoure la plena inclusió en la institució. 

En aquest sentit, la parlamentària ha recordat que l'Estatut d'Autonomia dictamina en el seu article 13.4 que la Generalitat garantirà l'ús de la llengua de signes pròpia de les persones sordes, que haurà de ser objecte d'ensenyament, protecció i respecte.

Així mateix, ha explicat que, amb aquesta iniciativa, les Corts fomentarien el "coneixement d'aquesta llengua, la seua difusió i la seua protecció, tal com figura en l'article 8 de la Llei 27/2007, de 23 d'octubre, per la qual es reconeixen les llengües de signes espanyoles i es regulen els mitjans de suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordcegues”.

Aquesta última normativa, segons ha incidit la diputada, especifica que la integració de les persones amb discapacitat en l'àmbit social exigeix la promoció de la seua possibilitat de comunicar-se a través de la llengua, bé siga oral o de signes. 

"No pot quedar-se només en l'establiment d'un conjunt de mesures adreçades directament a les persones amb discapacitat, sinó que ha de projectar-se també en la resta de la ciutadania, i garantir la comprensió i l'ús de la llengua oral i de signes en totes aquelles institucions i entitats en les quals s'exerceix un servei públic, en honor d'aconseguir que es facen efectius els drets fonamentals”, ha reiterat Pilar Lima. 

Per això, ha explicat que la motivació que es persegueix amb aquesta petició és continuar treballant per una plena inclusió i facilitar l'accés a qui volguera formar-se en aquesta llengua per a així poder fomentar relacions de comunicació directa tant endogrupals com exogrupals.

A més, ha recordat que l'article primer del reglament de les Corts recull la garantia de l'ús de la llengua de signes de les persones sordes i sordcegues.

next