Diari La Veu del País Valencià
Unides Podem reclama reformar la Llei d’Estabilitat Pressupostària per a ajustar-la a la realitat valenciana

VALÈNCIA. Unides Podem ha presentat una proposició no de llei en les Corts en la qual reclama la reforma de la Llei d’Estabilitat Pressupostària perquè “s’ajuste a la realitat concreta del territori valencià”, al mateix temps que sol·licita al govern espanyol que reconega el deute històric derivat de la situació d’infrafinançament.

El portaveu d’Economia del grup parlamentari d’Unides Podem, Ferran Martínez, ha indicat mitjançant un comunicat que la normativa estableix que les administracions públiques, “independentment de les seues realitats de finançament concretes”, han de tindre un endeutament màxim del 60% del PIB (un 13% del PIB per al conjunt de les comunitats autònomes) i “un dèficit estructural igual o inferior al 0,4% del PIB per a l’any 2020, al mateix temps que obliga les diferents administracions públiques a establir un sostre de despesa”.

El País Valencià, ha incidit el diputat, “arrossega un deute històric d’aproximadament 20.000 milions d’euros amb l’estat central”. “Aquest deute històric i l’infrafinançament al qual s’ha sotmés al conjunt de la societat valenciana són les principals causes dels desajustaments estructurals del conjunt del finançament valencià, que impliquen l’activació d’un cercle econòmic viciós del qual no podrem eixir sense una reversió global del conjunt d’eines i institucions que segueixen aquestes inèrcies històriques”, ha manifestat.

Segons Martínez, “el primer pas és ajustar la Llei d’Estabilitat Pressupostària a la realitat concreta del territori valencià, perquè la seua aplicació no perjudique encara més la precària situació de les finances de la Generalitat Valenciana”.

Per això, el parlamentari ha reclamat la reforma de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i sostenibilitat financera de tal forma que els objectius individuals d’estabilitat pressupostària i de deute públic de les comunitats autònomes “queden vinculats a criteris objectius derivats del context social, econòmic i financer de cadascuna d’elles”.

Així mateix, insta que es permeta aprovar línies de crèdit extraordinàries a les comunitats autònomes amb problemes de finançament sense que aquests estiguen sotmesos a les restriccions i els controls derivats de l’aplicació de la llei.

Comparteix

Icona de pantalla completa