La Unió critica que Intercitrus no done "senyals de vida en una de les pitjors campanyes" citrícoles valencianes

El sindicat agrari xifra les pèrdues per als citricultors en més de 250 milions d'euros
27 març 2019 13:45h
La Unió considera que la retirada de producte és una mesura insuficient. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors xifra en més de 250 milions d'euros les pèrdues directes per als citricultors valencians en una de les pitjors campanyes de la història de la citricultura "i la interprofessional Intercitrus segueix sense donar resposta a la crisi i continua desapareguda". A això, a més, sumen "la inoperància i lentitud de les administracions per a adoptar solucions", segons denuncia el sindicat agrari en un comunicat.

Segons expliquen, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, recordava en la reunió de la Mesa Nacional de Cítrics, celebrada el passat 7 de març, la necessitat que Intercitrus vertebrara el sector perquè, a més de realitzar campanyes per a difondre i promocionar les produccions de cítrics, complira amb la resta de finalitats que la normativa actual estableix referent a les organitzacions interprofessionals agroalimentàries. "El problema és que la interprofessional no ha fet ni eixes campanyes ni tampoc coses com proporcionar informació i estudis per a orientar la producció agroalimentària a les necessitats del mercat i les demandes dels consumidors, ni ha promogut mesures per a regular l'oferta, ni ha fet estudis per a veure l'evolució del mercat, incloent-hi índexs de preus i costos objectius" lamenten des de La Unió.

Així, des del sindicat agrari opinen que en el context actual Intercitrus hauria de ser l'eina més important per a millorar la vertebració del sector i la seua capacitat d'actuació conjunta i així ho ha fet saber a les diferents organitzacions que estan en la interprofessional a través d'un escrit com un full de ruta per al seu bon funcionament. Podria en aquest sentit, segons els trasllada La Unió, ordenar la data d'inici i finalització de recol·lecció de cadascuna de les varietats per a la seua comercialització en fresc, en funció de l'oferta i la demanda, perquè arribaren al mercat amb les millors condicions organolèptiques possibles, incrementant el prestigi i la marca dels cítrics valencians. De la mateixa manera que podria revisar els requisits de qualitat, mínims de maduresa, toleràncies, classificació, calibrat, sobre la base dels estudis sobre aforaments i qualitats previstes, amb la intenció d'oferir els productes de màxima qualitat possible als consumidors, i regular de forma ordenada les destinacions cítriques a consum en fresc o a indústria, amb la intenció de maximitzar els preus rebuts pels llauradors, apunten.

Així, insisteixen que Intercitrus va realitzar campanyes de promoció de taronges i mandarines, clementines i satsumes fins la campanya 2007/2008. Eren campanyes finançades mitjançant una extensió de norma en què es determinava l'aportació econòmica de cada branca, així com l'objecte i les actuacions a realitzar. I eixa extensió de norma va més enllà de les campanyes de promoció i es poden prendre acords d'extensió de norma sobre les finalitats definides en les organitzacions interprofessionals agroalimentàries, com fan per exemple la del vi, la del porc ibèric i també per ser més pròxima la de la llima Ailimpo, per posar alguns exemples com els recorda La Unió.

Les organitzacions que conformen Intercitrus es van afanyar a més en el seu moment a demandar com a solució als mals del sector les ajudes a la retirada de cítrics, que han sigut un fracàs absolut, asseguren. A només cinc dies de tancar el termini només s'han sol·licitat el 44% de les tones que es podien retirar, poc més de les 22.000 tones de les 50.000 previstes, amb l'agreujant que alguna d'aquestes organitzacions demanava fins a 200.000 tones, lamenten. La Unió ja va avançar en el seu moment que era una mesura insuficient, que s'aprovava massa tard i que no arribaria de forma directa als productors, tal com lamentablement així ha ocorregut. Per això continua reclamant alguna mesura de calat que supose una ajuda directa als citricultors que han perdut gran part o tota la seua collita.

next