La Unió denuncia "renegociacions de preu" en els contractes de caqui

L'organització agrària ha demanat a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris que inicie els controls i inspeccions necessaris per a comprovar si existeixen pactes per escrit i, en cas que sí, que aquests s'estan complint
4 novembre 2019 14:35h
L'organització ja va denunciar a l'inici de campanya que existien poques operacions de compres i que la majoria eren mitjançant la fórmula coneguda en el sector com 'a resultes' o 'a comercialitzar'. / UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors ha detectat que algun comerç "està incomplint el contracte de compravenda de caqui subscrit en el seu moment amb el productor i pretén ara renegociar el preu i fins i tot no recollir-li del camp tota la fruita apta per a la comercialització existent en la parcel·la", segons explica l'entitat en un comunicat.

L'organització agrària ha demanat a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d'Agricultura, que inicie els controls i inspeccions requerits per a comprovar el compliment de l'existència de contractes per escrit i, en aquest cas concret, del seu contingut en la compravenda de caqui d'acord amb el que s'estableix en l'apartat 1 de l'article 12 de la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària.

La Unió assegura que algunes empreses realitzen ara una presumpta renegociació dels pactes en contracte i, concretament, en el preu a pagar al venedor de la producció de caqui. En un dels casos denunciats per la Unió s'indica que, encara que en el contracte signat el preu a pagar per part del comprador és de 0,27 euros per quilogram, se li diu al venedor que, si vol que se li recol·lecte la fruita, ha d'acceptar el preu de 0,18 euros per quilogram; així i tot, no se li recull la totalitat de la fruita apta per a la comercialització existent en la parcel·la. Per a la Unió, es tracta d'una amenaça intolerable perquè cedisca el llaurador davant la pressió de comprovar com la fruita corre el perill de fer-se malbé per excés de maduresa.

L'organització ja va denunciar a l'inici de campanya que existien poques operacions de compres i que la majoria eren mitjançant la fórmula coneguda en el sector com 'a resultes' o 'a comercialitzar'. La Unió va denunciar els fets a l'AICA, qui va transmetre que realitzaria les comprovacions adients per a detectar possibles incompliments.

La collita de caqui d'aquesta campanya se situa en uns paràmetres normals després de la catastròfica campanya passada, indica la Unió. Les estimacions d'aquesta organització preveien vora 400 milions de quilograms, un increment notable sobre l'anterior que va tindre una producció anormalment baixa, però a penes un 3% superior a la del 2017, que va ser de 385 milions de quilograms.

El sector coincideix, a més, que la fruita és de molt bona qualitat i que té un calibre ideal perquè no hi haja excessius rebuigs que al final pogueren provocar que els ingressos, encara que amb preus relativament bons, foren ruïnosos. També es coincideix en un augment de la demanda tant en el mercat estatal com europeu o mundial. Per això, la Unió considera que amb un augment del consum i unes produccions normals seria lògic pensar que el preu a percebre pel llaurador fora millor; però lluny d'això, s'han desplomat les cotitzacions inexplicablement.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next