La Unió de Llauradors alerta que la campanya de la pruna "és un desastre"

La cotització de la fruita ha passat de 0,60 euros el quilo a 0,13 en mes i mig
17 juliol 2019 19:15h
La Unió ha sol·licitat una reunió urgent amb la nova consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, per a traslladar-li la problemàtica en la qual es troben els productors de fruita. / LA UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors indica que la campanya de la pruna, igual que la resta de la fruita d'estiu, és un autèntic desastre sense eixida comercial per a la fruita i amb els preus afonats en camp en les últimes setmanes quasi un 80%.

La Unió, preocupada davant aquesta situació, ja ha sol·licitat una reunió urgent amb la nova consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, per a traslladar-li la problemàtica en la qual es troben els productors de fruita i demanar-li que actue de forma urgent amb l'establiment de mesures efectives com a ajudes directes que compensen la pèrdua de renda.

La campanya es va iniciar en la primera setmana de juny amb una cotització de 0,60 euros el quilo, que ja representava un 10% menys que la passada campanya. En només un mes, durant la primera setmana de juliol, el preu va tornar a caure fins a una forquilla de 0,15 i 0,38 euros per quilo i aquesta mateixa setmana ja està a 0,13 euros el quilo. En tot just sis setmanes la cotització de la pruna ha baixat quasi un 80%. No obstant això, resulta contradictori que en els lineals dels supermercats el preu continue mantenint-se al voltant de 2,3 euros el quilo.

Amb les xifres ridícules que perceben els productors no cobreixen ni de lluny els costos de producció que se situen entre 0,30 i 0,35 euros el quilo i algunes cooperatives presumiblement liquidaran en negatiu, és a dir, hauran de demanar diners als seus socis per les despeses de manipulació i destrucció de la fruita que no pot eixir al mercat.

Els llauradors assenyalen que en les últimes setmanes no existeixen operacions de venda i les cambres frigorífiques estan començant a omplir-se. Per a no col·lapsar-les s'ha deixat de recol·lectar i la fruita madura ja es fa malbé als arbres, davant el risc evident d'un augment de la població de la mosca del Mediterrani que podria afectar també altres cultius com els cítrics o els caquis.

La Unió indica que l'argument de major collita tampoc val perquè la producció estatal en aquesta campanya és un 22% inferior a la mitjana de les últimes cinc i més baixa que la passada, per la qual cosa la paràlisi podria obeir més a una qüestió de pura especulació comercial. També es justifica que el Brasil, un dels principals compradors de pruna en l'àmbit mundial, hauria paralitzat les compres a Espanya al·legant motius fitosanitaris, però no existeix cap confirmació sobre aquest tema.

Paral·lelament a les cotitzacions, la superfície plantada de pruneres es redueix de forma considerable en els últims anys, fins al punt que segons dades del Ministeri d'Agricultura es van arrancar el 2018 un total de 177 hectàrees al País Valencià, el 5% de la superfície. De no canviar les perspectives molts llauradors estan pensant a abandonar el cultiu, amb el que això pot suposar de destrucció del territori i de focus per a l'expansió d'incendis forestals.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next