La Unió de Llauradors denuncia que el preu de la fruita d'estiu ha caigut un 60% respecte al 2018

El sindicat agrari assegura que els consumidors paguen cinc vegades més que l'any passat pel mateix producte, però que els agricultors no perceben aquest increment
31 maig 2019 13:51h
El preu de la bresquilla ha caigut un 55% respecte al 2018. / LA UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. La campanya de fruita d'estiu acaba de començar i segons la Unió de Llauradors els preus són actualment un 60% més baixos que en l'inici de la campanya de l'any passat. En el cas de la nectarina, la mitjana de preu és un 67% inferior a la de l'any passat; la de la bresquilla, un 55%, i la de l'albercoc, un 55%. La situació contrasta amb els preus que estan pagant els consumidors en els supermercats i les grans cadenes de distribució, on es multipliquen fins i tot per cinc en arribar la fruita als lineals.

"La Unió no comprén estes diferències de preu tan importants ni com és possible que el preu que rep el productor siga tan baix", assenyalen en un comunicat. Així, expliquen que la producció d'enguany és superior a l'anterior, però la de 2018 va ser "anormalment baixa" i enguany ja torna als seus valors productius normals. "Si comparem la producció d'esta campanya amb la del 2107 vorem que al nostre territori la producció de nectarines de fa dos anys va ser un 10% superior i el preu, un 50% més alt que l'actual. En el cas de les bresquilles extraprimerenques, la producció del 2017 va ser un 7% superior a l’actual i el preu que va rebre el productor va ser un 30% superior", assenyalen en un comunicat.

"Des d'un punt de vista lògic, si hi ha menys producció que fa dos anys i el consumidor està pagant cinc vegades més del que cobra el productor, la pregunta és per què el productor està rebent preus un 50% inferiors als que va cobrar en altres campanyes", es pregunten des de La Unió.

En aquest sentit demana a les administracions que investiguen si s'estan efectuant pràctiques abusives en el sector de la fruita d'estiu, com ja passa en molts altres. Per a invertir la situació, La Unió reclama una sèrie d'iniciatives com ara les mesures de gestió de crisis contemplades en la legislació europea i que van ser aplicades en campanyes anteriors com la retirada. 

També demanen que es comencen a posar ja en marxa totes aquelles mesures de transparència de mercats com és el cas dels Observatoris de Preus, que posen de manifest els preus en origen i en destí i que expliquen aquestes diferències tan abismals de preus, però també que expliquen si és real o no la tan utilitzada excusa que no hi ha consum i per això els preus han de ser pràcticament regalats.

next