Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Llauradors torna a denunciar renegociacions en els preus del caqui

VALÈNCIA. La campanya del caqui està comportant bastants problemes per als productors fins al punt que La Unió de Llauradors haja presentat ja diverses denúncies davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura. Aquest dilluns s’han presentat noves denúncies –que se sumen a les dels últims mesos– per renegociacions dels pactes en contracte, tant referents al contingut com en els requisits que, en qualsevol cas, perjudiquen els interessos del venedor i la seua bona fe a l’hora de formalitzar aquest contracte, segons detalla La Unió en un comunicat.

L’organització agrària ha traslladat a la AICA que inicie els controls i inspeccions requerits per a comprovar si la pràctica d’eixes empreses vulnera el que s’estableix en la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària.

Una de les denúncies fa referència a una important empresa del País Valencià. En la primera clàusula del contracte es realitza ara una modificació del calibre de la fruita a recol·lectar segons el contracte. En la tercera clàusula s’efectua, d’una banda, una modificació del preu pactat inicialment, que estava al voltant dels 0,27 euros per quilo (més IVA), per la qual cosa existeix una reducció d’un 73% del preu previst inicialment.

D’altra banda, per a la fruita que no compleix amb un determinat calibre s’estableix la pràctica, suposadament il·legal, del pagament a comercialitzar, és a dir, sense un preu fix i a costa de la liquidació de la fruita per part de l’empresa i sense que s’informe el venedor, transparentment, de les despeses que suportarà i el marge comercial que aplicarà l’empresa a eixa fruita. Aquesta clàusula podria, suposadament, anar en contra del que s’estableix en l’article 9 de la Llei 12/2013 de la Cadena Agroalimentària, assenyalen des de La Unió.

Pel que fa a la clàusula quarta del contracte, l’empresa denunciada fa una reducció del preu pactat inicialment per a aquella fruita que haja sigut recol·lectada, abans d’informar el venedor del contingut de l’addenda al contracte.

Segons el parer de La Unió, l’empresa denunciada realitza una modificació dels pactes inicials mitjançant contracte al·legant circumstàncies del mercat que no podia preveure, com és l’habitual d’altra banda. L’empresa insta el venedor a l’acceptació de les modificacions del contracte contemplades en l’addenda a aquest, però en cap moment informa el venedor de les conseqüències en el cas que aquest últim no n’accepte el contingut.

La Unió indica que no entén la situació de la campanya, ja que la previsió de collita se situava en uns paràmetres normals després de la catastròfica campanya passada i la realitat en camp així ho indica. Les estimacions preveien uns 400 milions de quilograms, un increment notable sobre l’anterior que va tindre una producció anormalment baixa, però a penes un 3% superior a la de 2017, que va ser de 385 milions de quilos.

Per tant, l’organització agrària considera que amb aquesta producció bastant normal el fet que es pretenguen refer tractes de compravenda pactats per endavant “sona a excusa barata i manca de justificació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa