La Unió de Llauradors trasllada a Brussel·les la inquietud dels productors pels acords amb tercers països

L'organització agrària aporta dos informes a la Comissió Europea sobre les conseqüències dels tractats internacionals
19 juny 2019 16:52h
La Comissió Europea s'ha compromés a estudiar els informes. / Unió de Llauradors

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors ha presentat a Brussel·les dos informes en el Gabinet de la Comissària de Comerç de la Comissió Europea –un sobre matèries actives de pesticides prohibides a la Unió Europea i el seu ús permés en tercers països, i un altre sobre Mercosur– a fi de traslladar la preocupació dels productors valencians pels acords comercials que signen les autoritats comunitàries amb tercers països.

En aquest sentit, l'organització professional agrària ha transmés la seua inquietud davant la signatura d'acords comercials amb tercers països sense estudiar els efectes a mitjà i llarg termini o les repercussions que tenen entre els productors europeus, ni tampoc els beneficis que provoquen els acords a aquests països, que els inciten a incrementar la seua producció. És el cas per exemple de Sud-àfrica, que ha permés fortes inversions per a elevar la seua producció de varietats de mandarines que acabaran al mercat europeu competint amb les nostres, amb el risc, a més, d'una possible entrada de plagues o malalties.

Carles Peris, secretari general de La Unió, i Joanma Mesado, de la secretaria tècnica, s'han reunit a Brussel·les –acompanyats per l'eurodiputada valenciana del PSOE, Inmaculada Rodríguez Piñero– amb responsables del Gabinet de la Comissària de Comerç, Cecilia Malström. Entre ells estaven Miguel Ceballos, cap adjunt de Gabine; Cristina Laso, cap adjunta de la Unitat de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària; Paulo Luciano, expert en Comerç, i funcionaris encarregats de la negociació d'acords amb tercers països. Els representants de la Comissió Europea han agraït aquests estudis, segons Peris, perquè "és com s'hauria de treballar, amb documents treballats i rigorosos i no amb meres explicacions". 

Després de les reunions existeix el compromís d'estudiar-los detingudament per a considerar i incorporar les recomanacions que contenen i poder millorar el posicionament de la Comissió Europea tant en la negociació de Mercosur com en la pròxima revisió de l'Acord amb Sud-àfrica o altres acords futurs. 

Un dels informes analitza les matèries actives de pesticides que no es poden usar en la citricultura europea, espanyola i valenciana, però que, pel contrari, sí que es poden usar en la sud-africana i poden entrar a la Unió Europea amb uns Límits Màxims de Residus determinats.

En relació a l'acord de la Unió Europea amb Mercosur, La Unió exposa en el seu informe les possibles incidències per als sectors agrícoles i ramaders que s'està acabant de negociar amb la Unió Europea. Existeix, entre altres qüestions, una evident inquietud pel desmantellament de la indústria de transformació de sucs de cítrics davant el previsible augment de les importacions del Brasil; per l'increment de les importacions de llimes de l'Argentina; per les repercussions de l'entrada de més producció d'arròs, principalment des de l'Uruguai, i per la incidència en el sector boví de carn pel possible creixement de les entrades des de l'Argentina, etc.

Entre les recomanacions que contenen els informes de La Unió traslladats als responsables comunitaris de Comerç destaquen, entre d'altres, la prohibició d'importació de cítrics de països tercers que tinguen autoritzat, la utilització de matèries actives l'ús de les quals està prohibit a la Unió Europea i, especialment, aquelles catalogades per l'OMS com a extremadament o altament perilloses. També s'ha reiterat la necessitat d'establir l'obligatorietat del tractament en fred per a les importacions de països tercers amb plagues de quarantena, d'acord amb els criteris que estableix la Unió Europea i no els que traslladen els països tercers.

next