La Unió tatxa de "fracàs" l'ajuda per a la retirada de cítrics, que només s'ha sol·licitat per a un 39% del total

Aquesta mesura ha estat "totalment insuficient" i "no va arribar de forma directa als agricultors", segons l'entitat agrícola
6 març 2019 18:00h
Des de la Unió s'ha criticat que les organitzacions que conformen Intercitrus hagen "perdut una oportunitat d'or per a haver impulsat mesures". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors ha lamentat que la campanya citrícola "continua sent un autèntic desastre i l'única mesura plantejada fins hui per als productors, com és l'ajuda per a la retirada, és un clar fracàs". A escassos dies per a concloure el període de sol·licitud, a 31 de març, només s'ha sol·licitat la subvenció per a la retirada del 39% del volum de tones previst, han assegurat des de l'entitat.

Segons les xifres de l'organització agrària, de 50.000 tones de cítrics previstes per a acollir-se a aquestes subvencions, se n'han demanat 19,3: el 42% a Andalusia i el 37% en el País Valencià.

En un comunicat, la Unió ha recalcat que "ha sigut molt crítica des del primer moment" amb el fet que "el sector es conformara amb aquesta única mesura per a compensar unes pèrdues per als productors que només en la Comunitat són superiors als 240 milions d'euros". 

Al seu judici, aquesta mesura ha estat "totalment insuficient" i "no ha servit perquè es va aprovar tard", a més que "no va arribar de forma directa als agricultors". "Lamentablement, així ha ocorregut", ha recriminat l'entitat.

En aquest context, des de la Unió de Llauradors s'ha criticat que les organitzacions que conformen Intercitrus (ASAJA, COAG, UPA, Cooperatives i Comité de Gestió de Cítrics) hagen "perdut una oportunitat d'or per a haver impulsat mesures a través de la interprofessional que hagueren evitat o, en el pitjor dels casos, minimitzat la greu situació per la qual ara travessen les persones que es dediquen a la citricultura".

També ha incidit que aquest dijous, 7 de març, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, rebrà "una part del sector a través d'Intercitrus, que no ha fet cap proposta en deu anys de letargia, mentre que La Unió presentarà propostes serioses al Secretari General del ministeri en una reunió posterior, davant l'absurd veto de les tres organitzacions agràries Asaja, Coag i Upa".

Accions per a millorar 

Aquestes mateixes organitzacions que componen Intercitrus "haurien de saber que, a més de realitzar campanyes per a difondre i promocionar les produccions de cítrics, hi ha altres finalitats que la Llei reguladora de les Organitzacions Interprofessions Agroalimentàries permet", ha assenyalat La Unió.

Entre aquestes finalitats ha citat la de proporcionar informació i dur a terme estudis i accions per a racionalitzar, millorar i orientar la producció agroalimentària a les necessitats del mercat; promoure l'adopció de mesures per a regular l'oferta, i elaborar estudis sobre els mètodes de producció sostenible i l'evolució del mercat, entre d'altres.

La Unió ha assegurat que "si Intercitrus haguera complit amb els seus objectius, es podria haver aconseguit", entre altres qüestions, ordenar en cada campanya la data d'inici i finalització de recol·lecció de cadascuna de les varietats de mandarina i taronges per a la seua comercialització en fresc en funció de l'oferta i la demanda; revisar per a cada campanya els requisits de qualitat, mínims de maduresa, toleràncies, classificació, calibrat, en base dels estudis sobre aforaments i qualitats previstes, i regular de forma ordenada les destinacions cítriques a consum en fresc o a indústria, amb la intenció de maximitzar els preus rebuts pels agricultors.

El secretari general, Carles Peris, creu que, "una vegada més, Intercitrus no ha donat la talla". "Podríem tindre un instrument que servira per a ordenar el mercat, com, per exemple, establir el sistema de retirades de cítrics dins del termini i en la forma escaient, però es comprova una altra vegada que els membres que se senten a la seua taula no defensen, com seria desitjable, els interessos dels citricultors i continuen mirant-se el melic", ha resolt.

next