La Universitat de València concedirà la medalla de la institució a títol pòstum a Fernando Sapiña

La institució també acorda investir com a doctor 'honoris causa' el premi Nobel de Física Barry C. Barish
23 juliol 2019 13:20h
Sapiña, professor titular de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador de l'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV), va morir el gener del 2018. / UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat aquest dimarts atorgar la medalla de la institució, a títol pòstum, al químic Fernando Sapiña, així com investir com a doctor honoris causa el premi Nobel de Física del 2017 Barry C. Barish.

Sapiña, professor titular de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador de l'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV), va morir el gener del 2018. La degana de la Facultat de Química, Adela Mauri, ha destacat, a banda del seu gran nivell investigador, la seua qualitat humana, la capacitat d'emprenedoria i la seua passió per la divulgació científica.

Pel que fa a Barry C. Barish (Omaha, EUA, 1936), professor de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), va rebre el premi Nobel de Física del 2017. El professor Santiago Noguera, de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), ha ressaltat la col·laboració estreta de Barish amb investigadors de la Universitat de València, així com la transcendent primera detecció d'ones gravitatòries.

L'any 1994, Barish es va convertir en l'investigador principal de LIGO. Va aconseguir el finançament per a la construcció de les dues seus de l'observatori i, com a director a partir del 1997, va crear la col·laboració científica LIGO, on participen més de mil científics i tècnics de 18 països.

Al febrer del 2016, la col·laboració LIGO va anunciar la primera detecció d'ones gravitatòries procedents de la fusió de dos forats negres, a la qual van seguir altres deteccions similars. Barish va ser premiat amb Rainer Weiss i Kip Thorne amb el Nobel de Física del 2017 "per les seues contribucions decisives al detector LIGO i l'observació de les ones gravitatòries". A més, els tres van compartir el Premi Princesa d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica d'eixe any amb la col·laboració LIGO.

next