La Universitat de València xifra en més d'un milió les peces d'art acumulades al llarg dels 520 anys d'història

La Nau celebra dues dècades de vida amb la inauguració d'un antic magatzem de l'edifici com a sala d'exposicions i dues terrasses per a celebrar concerts i actes culturals
7 febrer 2019 06:00h
La terrassa superior del claustre de La Nau s'obri per usos culturals aquest 2019. / DIARI LA VEU 

VALÈNCIA. La Universitat de València ha donat el tret d'eixida a les celebracions del seu 520é aniversari, que es commemora aquest 2019, juntament amb les dues dècades d'història de La Nau –l'antiga seu de l'Estudi General–, que tenen lloc també aquest any. Al llarg d'aquestos segles, la institució acadèmica suma més d'un milió de peces en el seu patrimoni i per a l'efemèride ha recuperat l'últim espai que li restava disponible per a convertir-lo en una sala d'exposicions amb una mostra permanent dels seus fons que estan acabant de ser catalogats. La seu medieval suma més zones per a l'activitat cultural, ja que també es posen en funcionament dues terrasses, una de les quals –la que dona a la plaça del Patriarca– es destinarà a celebrar concerts i altre tipus d'accions per a un aforament reduït.

La sala de les Bigues, a la zona més alta de l'edifici de La Nau, tenia un ús de magatzem i, en els últims anys, com a zona per a fer tasques d'administració. "És l'últim espai que ens queda per ocupar", va indicar el vicerector de Cultura i Esports de la Universitat de València, Antonio Ariño, aquest dimecres durant la presentació de les activitats commemoratives dels 520 anys de la institució acadèmica i el 20é aniversari de La Nau.

L'espai, en el qual no ha calgut fer obres més enllà de col·locar accessos i eliminar les barreres arquitectòniques, serà una sala d'exposicions amb una mostra permanent que es nodrirà del gran fons patrimonial de la universitat. En aquest sentit, Ariño va recordar les diverses excavacions que es van fer al recinte, les quals van traure a la llum 150 caixes de patrimoni que mai no han sigut exposades. La Universitat, que està fent l'inventari del seu fons, suma ja més d'un milió de peces, va avançar el vicerector. 

Segons va apuntar Ariño, com que es tracta d'un edifici declarat BIC, no s'han fet intervencions "agressives", ja que s'han limitat a complir amb la normativa de prevenció de riscos laborals i a facilitar l'entrada a tot tipus de persones. De fet, els tècnics de la Generalitat ja han visitat les instal·lacions i els tràmits per a l'obertura estan en marxa, una inauguració que està prevista per al dia 6 d'octubre, el mateix dia en què en 1999 va obrir les portes La Nau com a centre cultural de la Universitat de València.

La sala de les Bigues, en la part superior de la biblioteca i la sala Duc de Calàbria, serà el nou espai expositiu de què disposarà la Universitat de València. / DIARI LA VEU

Activitats culturals

L'activitat cultural ha format part de la raó de ser de la Universitat de València, en tant que, "en 1499, quan es va crear, ja constava que el dissabte es dedicara a assumptes del que hui entendríem com a culturals", va indicar el vicerector. 

Així doncs, a banda de la inauguració de la sala de les Bigues, la universitat posarà en marxa la web del Museu Virtual, i es faran una desena de publicacions, on destaca un llibre dedicat al quadre de la Mare de Déu de la Sapiència sobre el qual s'ha descobert, després de sotmetre la pintura a una anàlisi amb tècniques modernes, l'existència d'un dibuix previ al disseny final.

La Nau acollirà una Jornada Europea per a difondre el patrimoni cultural de la Universitat, conferències i taules rodones, on participaran, entre d'altres, els periodistes Iñaki Gabilondo i Javier del Pino; les filòsofes Victoria Camps i Amelia Valcárcel; el fotoperiodista Gervasio Sánchez; els sociòlegs Manuel Castells i Michel Wieviorka; la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública Dolors Corella, i el cap del grup d'Oncologia Experimental del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), Mariano Barbacid. 

Aprofitant que la revista Mètode celebra aquest any la publicació número 100, la Universitat de València acollirà les conferències de 'Café de la ciència' amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica per a analitzar els principals reptes científics, on participaran, entre d'altres, Maxwell Boykoff, Carme Torras, Pere Puigdoménech, Gemma Marfany i Xurxo Mariño. A més, la publicació ha organitzat una exposició on es podrà veure l'evolució de la revista al llarg dels seus 100 números.

La programació d'exposicions d'enguany es farà ressò d'altres aniversaris que celebren altres institucions públiques de prestigi. A l'exposició amb motiu dels 250 anys de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, que ja pot visitar-se en La Nau, se sumaran l'exposició per a celebrar el 30é aniversari de l'IVAM, que inclou una retrospectiva de Gabriel Cualladó, amb fons del museu d'art contemporani; una exposició amb motiu del 50é aniversari de la Universitat Politècnica de València, realitzada juntament amb el Laboratorio de la Luz; i la mostra Lluny del cànon. Vint-i-tres obres del Museu de Vilafamés, amb fons provinents de la pinacoteca de la Plana Alta.

En el marc del Festival Serenates –del 24 de juny al 7 de juliol– la l'Aula de Música de la Universitat estrenarà l'espectacle 4, a càrrec de l'Orquestra Filharmònica i del Grup de Dansa de la Universitat de València. Mentre que l'Aula d'Arts Escèniques enriqueix la seua programació cultural amb dues propostes: el taller d'interpretació actoral a càrrec del dramaturg, director i professor José Sanchis Sinisterra, i les Rutes Ballades en La Nau. També es commemorarà el 2019 el desé aniversari del projecte Escena Erasmus i, per a celebrar-ho, els dramaturgs Javier Sahuquillo, Josep Valero i Daniel Tormo han preparat un nou espectacle que estrenaran en el marc del projecte Las Pequeñas Europas 2019.

L'Aula de Cinema dedicarà les seues Nits de Cinema, sota el títol '20 anys de La Nau, 20 anys de Cinema', a la projecció de pel·lícules com Las vírgenes suicidas, de Sofía Coppola; La vida es bella, de Roberto Benigni; La lengua de las mariposas, de José Luis Cuerda, i Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar.

'500 + 20 + tu'

Aprofitant l'efemèride, la Universitat de València ha llançat una nova imatge gràfica per a celebrar els aniversaris. '500 + 20 + tu' és el lema de la campanya que ha dissenyat Boke Bazán amb què la institució universitària celebra els 520 anys d'història i els 20 anys de La Nau i convida la ciutadania a sumar-se. 

De fet, un dels últims actes posarà la ciutadania al mig de l'acció. "Eixe tu és la societat valenciana", va explicar Bazán, a qui la universitat vol interpel·lar per a seguir formant part de l'antic Estudi General.

next