Les universitats demanen "menys burocràcia" i "més finançament i estabilitat" per a l'R+D+i valenciana

La xarxa RUVID presenta un document amb "mesures urgents" adreçat als partits polítics i reclama un 1% del pressupost de la Generalitat per a programes de recerca
5 març 2019 17:03h
RUVID denuncia "l'enorme càrrega administrativa" que suporta la ciència. / SINC

VALÈNCIA. RUVID, la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació, ha presentat aquest dimarts al matí a la Universitat Politècnica de València (UPV) un document amb les mesures que considera més urgents per a l'R+D+i valenciana. Aquest document està adreçat als grups polítics amb representació a les Corts de cara a la celebració de les pròximes eleccions autonòmiques.

En el document, RUVID reclama un acord de tots els partits que permeta aconseguir la dedicació i execució d'un 1% del pressupost de la Generalitat a programes d'R+D+i. "Fa falta un procés de reflexió profunda sobre l'estat de l'R+D+i. És necessari incrementar el finançament en els pressupostos d'R+D+i però també canviar les condicions perquè aquests pressupostos puguen executar-se", ha apuntat José Capilla, vicerector d'Investigació, Innovació i Transferència de la UPV i president de RUVID.

Sense abandonar l'àmbit pressupostari, els membres de RUVID destaquen l'esforç que ha suposat la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació, "un projecte estratègic i molt necessari per a la Comunitat Valenciana". "No obstant això –ha assenyalat Capilla– necessitem també una adequada coordinació i coherència en les polítiques d'investigació i innovació dels diferents departaments de la Generalitat Valenciana; entenem que aquest és un problema persistent en la Comunitat que ha d'afrontar-se com més prompte millor".

Estabilitat per al personal investigador

Un altre dels punts clau concerneix directament al futur del personal investigador al País Valencià. En aquest sentit, des de RUVID recorden que els recursos humans per a la investigació haurien de ser un element central en les polítiques d'R+D+i del govern autonòmic.

"El Pla GenT és ja una iniciativa que va en eixa direcció, si bé hauria de reforçar-se i millorar les seues condicions", ha destacat Capilla.

Menys burocràcia i més assessorament

RUVID denuncia també l'enorme càrrega administrativa que suporta la ciència. En la seua proposta, les universitats valencianes sol·liciten que la implantació de l'administració electrònica siga gradual, adaptada a les condicions dels usuaris, i que reduïsca la burocràcia i la càrrega de gestió.

A més, les universitats proposen acostar les seues capacitats en ciència i innovació a les Corts, de manera que els representants autonòmics es doten d'una estructura o mecanismes per a l'assessorament expert en la seua actuació legislativa. "Oferim per a això la plataforma que representa RUVID, on es concentra la major part de l'activitat investigadora de la Comunitat Valenciana", ha apuntat Capilla.

Una situació d'emergència

En la presentació del document, s'ha fet també una anàlisi sobre la situació general de la ciència a l'estat espanyol, que des de RUVID han qualificat d'"alarmant".

"Tots els qui d'alguna manera treballem des de llocs de responsabilitat en la planificació i gestió de l'R+D+i en centres d'investigació i universitats veiem amb notable preocupació com van descendint, i amb raó, els seus nivells de motivació. La situació és ja, sens dubte, d'emergència", ha apuntat Capilla.

Així mateix, el vicerector de la UPV ha valorat positivament l'aprovació de les últimes mesures posades en marxa pel govern estatal encaminades a flexibilitzar i a millorar l'alarmant situació del sistema d'R+D+i a l'estat espanyol. "No obstant això, no deixen de ser mesures d'emergència, i continuem necessitant molt més. El sistema de ciència espanyol necessita una reformulació més profunda", ha insistit Capilla.

A l'acte han assistit, també, els membres de la Comissió Executiva de RUVID, Jesús Lancis, vicerector d'Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I de Castelló i vicepresident de RUVID; Carlos Hermenegildo, vicerector d'Investigació de la Universitat de València; Amparo Navarro, vicerectora d'Investigació i Transferència de Coneixement de la Universitat d'Alacant; Manuel M. Jordán, vicerector d'Investigació i Innovació de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, i Ignacio Pérez, vicerector d'Investigació de la Universitat CEU Cardenal Herrera.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next