Diari La Veu del País Valencià
La UPV llança una campanya per a visibilitzar les investigadores i apel·lar a una reducció de la bretxa salarial

VALÈNCIA. La Universitat Politècnica de València (UPV) ha llançat la campanya ‘Tu pots canviar el futur’, en la qual 50 de les seues investigadores “més potents” parlen de les seues contribucions per a posar-les en valor i apel·lar als ciutadans per a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit científic i tecnològic i aconseguir “un món millor”.

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra aquest 11 de febrer, 50 investigadores “d’alt impacte” de la UPV han volgut compartir alguns dels assoliments que més satisfacció personal els ha procurat en la seua carrera, segons ha indicat la institució acadèmica en un comunicat.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és múltiple: d’una banda, explicar de manera senzilla a què es dediquen per a despertar l’interés per la ciència i tecnologia, i, per un altre, servir de model a xiquetes i joves.

Les investigadores expliquen èxits dels quals se senten orgulloses, com ara convertir un os de sèpia en un biomaterial biocompatible per a la regeneració òssia en humans; obtindre compostos antioxidants beneficiosos per a la salut a partir d’aigües residuals; identificar elements del disseny d’un hospital que redueixen els nivells d’estrés en els pacients; monitorar la “salut estructural” d’un pont a cada moment, i emprar realitat augmentada en psicologia per a tractar les fòbies a paneroles i aranyes.

Amb aquest projecte, en la pàgina web de la UPV aquest dilluns pot veure’s un mosaic amb les fotografies d’aquest grup d’investigadores i punxant sobre cadascuna d’elles s’accedeix a un vídeo en el qual la protagonista explica a càmera en menys d’un minut el seu principal assoliment i quina aplicació pràctica ha tingut.

Les imatges acaben amb els números de l’activitat investigadora de cadascuna d’elles: quantes publicacions en congressos, llibres i capítols ha generat cadascuna; en quants projectes ha participat; quantes tesis ha dirigit; quantes patents i contractes ha signat, i quins premis ha rebut.

“Falta de referents femenins”

El rector de la UPV, Francisco Mora, ha assenyalat que “les alumnes trien en menor mesura els estudis d’enginyeria”, en una situació que és “generalitzada” i “preocupa” la institució “des de fa molt”. “Sens dubte, la falta de referents femenins és un dels motius. A això cal sumar la falta d’informació, i no de vocació, unida a una sèrie d’estereotips socials i, fins i tot, familiars, que influeixen perquè no opten per una carrera tècnica”, ha destacat.

“La universitat no podrà complir la seua missió de transformar la societat sense l’ajuda de tots els agents: empreses, govern, famílies, mitjans de comunicació… És necessària la conscienciació social que cada persona és important en aquesta batalla per un entorn més paritari”, ha ressaltat Mora.

La institució acadèmica compta amb un 33% d’alumnes de grau, un 41% de màster i un 30% de professores o investigadores, per la qual cosa presenta xifres superiors quant a paritat respecte a moltes de les principals universitats tecnològiques del continent, com ara la Universitat Tècnica de Delft (23%, 26% i 25%, respectivament) o el Real Institut de Tecnologia de Suècia, conegut per la seua sigla KTH (31%, 34% i 26%), encara que consideren que “no és suficient”.

En aquest sentit, la UPV ha desenvolupat diferents activitats, com ara programes d’experiments a l’Escola d’Estiu, tallers per a estudiants de Primària, vídeos per a alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius, concursos –com ara el programa ‘Up! Steam i Technovation Challenge’– i la Nit de les Investigadores.

Comparteix

Icona de pantalla completa