Diari La Veu del País Valencià
València acomiada l’art i la sàtira de les Falles del 2019 amb una nit de foc i pluja

VALÈNCIA. La ciutat de València i els pobles que planten falles van acomiadar aquest dimarts les seues festes amb la Cremà. A la capital del Túria, quasi 770 monuments que omplien la ciutat d’art, ironia i enginy van ser devorats per les flames, unes peces en què s’han invertit 7,67 milions d’euros. Així es va posar fi a cinc dies frenètics amb una alta ocupació hotelera i un clima estable, amb dies clars a l’inici i més frescs al final. També la pluja va visitar la ciutat durant les últimes hores de les Falles.

Aquest dimarts de matinada, l’espectacle pirotècnic nocturn de la Nit del Foc, a càrrec de l’empresa Ricasa, ja va il·luminar de colors el cel de València per a anunciar l’arribada del dia de Sant Josep i, amb ell, el foc purificador que precedeix la primavera. Aquesta mateixa pirotècnia va ser l’encarregada de la mascletà que tancava el cicle faller del 2019, en què 300 quilos de material pirotècnic es van cremar en un inici digitalitzat amb efectes per tota la plaça, un cos tradicional, un terratrémol i un final aeri de 30 segons amb mil volcans i trons.

Ja a la vesprada, es va celebrar la Cavalcada del Foc, una desfilada pels carrers cèntrics de València amb figures del bestiari festiu que, mitjançant la disparada de focs d’artifici, van entronitzar el foc amb el qual, unes hores després, es va posar punt final a la festa fallera.

A les 22.00 hores va començar la Cremà de totes les falles infantils –380 en total, que enguany han tingut un cost global d’1,89 milions d’euros– i mitja hora després ho va fer el monument d’aquesta categoria guanyador del primer premi de la Secció Especial, la composició ‘Si falles’ de l’artista Iván Tortajada per a la comissió Mestre Gozalbo-Comte d’Altea.

Així, a les 22.30 hores Macarena Soriano i Álvaro Bañó, fallera major infantil i president infantil d’aquesta comissió, van encendre la metxa que va prendre la falla’Si falles’, una proposta didàctica que animava els més xicotets a perdre la por a equivocar-se, “perquè dels errors s’aprén en aquesta vida”.

Enmig d’un lleuger plugim, el cicle del foc en les falles infantils es va tancar a les 23.00 hores amb la cremà de la falla infantil municipal. A la plaça de l’Ajuntament, la Fallera Major Infantil, Sara Larrázabal, i la cort d’honor van acomiadar ‘Paradeta de flors número 14’, del duo d’artistes Cap de Suro, en homenatge a les floristes.

Cap de Suro va realitzar amb la seua falla una al·legoria sobre l’alegria, vida, color, olors i sensacions que produeixen les flors, uns elements que, al llarg de tot l’any, estan presents en les nostres vides.

Adéu a un ‘procés creatiu’ entre foc i aigua

A mitjanit va arribar el torn de les falles grans. Passades les 00.40 hores, les flames començaven a devorar la falla guanyadora de la Secció Especial, el monument titulat ‘Juga, juga… i voràs’, de l’artista Carlos Carsí per a la comissió de l’Antiga de Campanar, que ha costat 170.000 euros.

Ja de matinada, la pluja va compartir protagonisme amb els coets i les flames, si bé no va suposar cap entrebanc destacable en l’encesa dels monuments. A la una de la matinada el focus mediàtic va tornar a la plaça de l’Ajuntament per a veure cremar l’obra ‘Procés Creatiu’ que, amb un pressupost de 205.000 euros, ha dissenyat la parella d’artistes urbans PichiAvo i ha realitzat junt amb els artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz. Abans de la cremà d’aquesta falla es va disparar un xicotet castell de sis minuts, l’últim espectacle pirotècnic de les Falles del 2019, també a càrrec de Ricardo Caballer. La ‘deessa de la Pau’ de PichiAvo estava envoltada de foc pocs minuts després; unes flames que a la 1.10h pràcticament havien consumit la figura.

Les xifres de la festa

Les Falles del 2019, les terceres com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, han mantingut les mesures de seguretat pel nivell 4 d’alerta antiterrorista i han intensificat la lluita contra els robatoris i les agressions sexuals. A més, han augmentat les crítiques per l’augment de la brutícia pels carrers després de les nits de revetlla.

Encara que falten dades finals, l’ocupació es va situar el cap de setmana en el 85% i, pel que fa a la meteorologia, ha sigut una de les més solejades i estables dels últims anys, sense indici de pluja i vent, i amb temperatures primaverals a l’inici, fregant els 30 graus que han caigut bruscament als 17 en la recta final de la festa.

La polèmica entre el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i les falles de la Secció d’Especial, per criticar que tots els jurats eren homes també ha marcat unes Falles en les quals l’explosió entre el públic d’un petard en una mascletà de barri va deixar set ferits, encara que cap greu.

Comparteix

Icona de pantalla completa