València aprova les al·legacions a l'ampliació del port sense el suport del PSPV

Compromís dona llum verda a la proposta de demanar una nova Declaració d'Impacte Ambiental i rebutja la moció alternativa que presenten els socialistes, que critiquen la "falta de consens" 
13 desembre 2019 13:57h
El PSPV no ha vist amb bons ulls aquesta iniciativa de Compromís. / DLV

VALÈNCIA. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat les al·legacions a l'ampliació del port de València per a demanar una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA). L'alcalde de València, Joan Ribó, ja va anunciar aquest dijous que s'havien preparant les al·legacions amb uns informes de diverses àrees municipals on els tècnics municipals destacaven la necessitat d'un nou informe ambiental que aval·lara aquest projecte per a l'ampliació del port, substancialment diferent del que es va aprovar inicialment el 2007. Aquesta moció, no obstant això, no ha comptat amb el suport dels socialistes a l'Ajuntament. 

El vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha confirmat que finalment s'ha aprovat aquesta moció en "un moment d'emergència climàtica" en el qual se presenta un projecte que afectarà "notablement la ciutat de València" i, en concret, el paisatge, la mobilitat i l'economia. "Ho estan dient catedràtics d'universitat", ha afegit el vicealcalde, en referència al professor de la Facultat de Geografia i Història, Joan Romero. Segons el vicealcalde, és una qüestió d'interessos de la ciutat i de seguretat jurídica. 

Ara, les al·legacions a l'ampliació seran presentades davant de l'Autoritat Portuària al límit, ja que el termini per a presentar-les s'acabava hui. Segons ha explicat el vicealcalde, també es traslladaran els informes el·laborats pels informes municipals que justifiquen la necessitat d'una nova declaració d'impacte ambiental. "Seria molt irresponsable que tenint aquests informes les al·legacions no es feren arribar" fins a l'administració responsable, que és el Ministeri de Foment. 

Ara bé, el PSPV no ha vist amb bons ulls aquesta iniciativa de Compromís que, al seu judici, no compta amb el "consens municipal". Els socialistes havien presentat una moció alternativa que des de la coalició no han acceptat perquè suposa modificar un aspecte que des de Compromís consideraven "substancial". Després que no s'acceptara aquesta moció alternativa, la Junta ha procedit a votar la moció presentada de Compromís en la que els socialistes s'han abstingut. 

La vicealcaldessa socialista, Sandra Gómez, ha acusat Compromís de falta de comunicació i voluntat per a pactar una solució conjunta respecte a les al·legacions a l'ampliació del port. Gómez ha explicat que, quan dimecres va tindre coneixement de la moció que anava a presentar l'alcalde a la Junta, va tractar de reunir-se amb ell, sense èxit. La portaveu socialista ha criticat, així mateix, que Compromís està tractant d'aixecar "murs i barreres" en lloc de buscar el diàleg. 

Aquest enfrontament es produeix en un context on ambdues formacions mantenen un conflicte pel repartiment de les alcaldies pedànies i per donar compte o no al Banc d'Espanya i al Tribunal de Comptes sobre el frau de l'EMT. De fet, aquest divendres els socialistes han presentat una moció d'urgència per a informar a aquests organismes de l'estafa de quatre milions que Compromís ha descartat per a futures Juntes de Govern. 


next