València atendrà més de 860 dones amb els recursos del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere

L'Ajuntament crea un programa d'intervenció que contempla 95 sessions anuals i tindrà una durada de dos anys
24 abril 2019 12:12h
Aquest programa comptarà amb un pressupost de 160.030 euros. Imatge d'arxiu. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. L'Ajuntament de València destinarà la partida que prové dels fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere a un programa d'atenció psicològica a dones víctimes de violència i els seus fills i filles i familiars. Així ho ha explicat aquest matí la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives del consistori, Isabel Lozano, després de convocar una reunió aquest matí a la qual s'ha convidat a assistir diferents associacions feministes de la ciutat de València. 

Aquest programa, que comptarà amb un pressupost de 160.030 euros i una durada de dos anys (amb opció a pròrroga a dos anys més), es divideix en dos parts: una per a les mateixes dones i una altra per als seus fills, filles i familiars. El pressupost es podrà incrementar fins a un 20% més de forma anual per a poder atendre tota la demanda que puga haver-hi.

"Arrepleguem la demanda de part del moviment feminista que s'expressava en aquest sentit. Creiem que serà un programa molt profitós i que ajudarà i ampliarà la capacitat d'atenció i de recuperació de les dones víctimes de violència a la nostra ciutat", ha assenyalat Lozano. 

L'objectiu del programa són els serveis d'atenció psicològica a dones víctimes de violència de gènere a les dependències de l'Espai Dones i Igualtat, així com l'atenció psicològica a les menors filles, fills i familiars de les mateixes, en espais de l'empresa adjudicatària, però per derivació de l'Espai Dones i Igualtat. 

"Amb aquest programa potenciem la seua recuperació i restablim el seu estat emocional davant la violència de gènere soferta. S'ha d'estendre a totes aquelles dones que han patit qualsevol tipus de violència de gènere, tant si han denunciat, o no, el seu agressor, i que estan sent ateses a l'Espai Dones i Igualtat", ha explicat Lozano. 

Aquest programa es divideix en diverses actuacions tant a nivell individual com col·lectiu. D'aquesta manera, en el dirigit a les dones víctimes de violència masclista hi haurà una atenció individual que se centrarà en aspectes com la intervenció psicològica amb perspectiva de gènere. Es concretarà en intervencions en situacions de crisi, valoració de casos i avaluació del risc, disseny d'una intervenció psicològica individualitzada, assessorament o seguiment de cadascun dels casos. 

861 atencions individuals

Està previst que el programa tinga una durada de dos anys, amb dos possibles pròrrogues d'un any cadascuna. La regidoria preveu que es duguen a terme 861 atencions individuals, així com 95 sessions anuals dels grups de suport. 

Pel que fa a aquests últims, tindran una freqüència setmanal de dos hores de durada, amb un nombre de participants per grup de 20 dones màxim i deu mínim. En aquestes reunions s'afrontaran les situacions de crisi, s'intentarà reduir l'aïllament i trencar amb el silenci. Es potenciarà la comunicació i la comprensió del procés en el qual es troben o s'han trobat i es fomentarà la inserció en el teixit associatiu de la ciutat. 

Lozano ha dit que "l'Ajuntament atén i incrementa l'ajuda a les víctimes de la violència masclista i treballa per evitar que tornen a produir-se casos d'agressió. La delegació d'Igualtat implementa tot tipus de mesures de suport a les víctimes de la violència de gènere". 

Formació, vivenda i ocupació

Així, l'Ajuntament ha posat en marxa una formació i sensibilització molt ampla i diversa sobre la violència de gènere als centres educatius de la ciutat, també per a tot el personal municipal o per a professionals de qualsevol àmbit que ho demanen. 

Recentment s'ha creat un programa de vivenda social per a víctimes de la violència de gènere, s'ha iniciat la detecció de casos de violència de gènere des de l'Espai de Dones, des de la Unitat Igualtat Marítim i als onze Centres de Serveis Socials Municipals a través de la campanya de crivell. 

Des de l'àrea d'Inserció Sociolaboral s'han iniciat programes i itineraris específics d'ocupació per a les víctimes i s'ha prioritzat les dones víctimes de violència en l'assignació d'ajudes al lloguer municipals, programes formatius i d'inserció laboral; també s'han inclós condicions a les empreses per a la seua contractació en els plecs de condicions. 

Més pressupost i més personal

Lozano també ha dit que "tenim el compromís ferm per la igualtat i l'erradicació de la violència masclista, i açò també té la seua translació en xifres, ja que hem passat d'un pressupost de 339.142 euros el 2014 a un de 816.917 euros el 2019, i hem passat de tindre 13 professionals a tindre'n 30 treballant en la prevenció de la violència de gènere". 

"Els programes de prevenció de la violència que actuen amb els agressors també creiem que han de tindre un espai en les accions de prevenció que ha d'impulsar l'Ajuntament per a afrontar el problema des de tots els punts possibles, especialment amb qui genera la violència, en paral·lel als programes d'empoderament de les dones i ajuda a les víctimes", ha dit Lozano.

next