València avança les bases per a seleccionar les falles municipals del 2020

L'Ajuntament manté el pressupost d'enguany i continua amb el seu interés pels materials sostenibles
29 març 2019 17:45h
El pressupost per a la falla gran arriba als 205.000 euros. / JUNTA CENTRAL FALLERA

VALÈNCIA. Una vegada acabades les Falles del 2019 i ara que les comissions i els artistes fallers comencen a planificar l'any que ve, l'Ajuntament de València també ha iniciat el procés de selecció dels projectes que es convertiran en les falles municipals del 2020, amb l'aprovació de les bases aquest divendres per part de la Junta de Govern Local. 

Una vegada publicades dilluns que ve al web municipal s'obrirà un termini de deu dies hàbils perquè tots els artistes i equips multidisciplinars interessats puguen presentar els seus projectes. El pressupost per a la falla gran arribarà als 205.000 euros, la mateixa quantitat aprovada l'any passat i 35.000 euros més que per a la falla gran del 2018; mentre que per a la falla infantil també es manté el pressupost de 28.500 euros, 3.500 més que en la penúltima convocatòria. 

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha destacat que per quart any consecutiu les bases s'han consensuat amb el Gremi d'Artistes Fallers i, a més, s'ha atés la reivindicació dels artistes d'avançar les dates de tot aquest procés de selecció, que enguany comença 24 dies abans que el 2018. 

A més, ha explicat que novament serà un jurat tècnic, despolititzat i amb paritat de gènere el que triarà els millors projectes per a ser plantats en la plaça de l'Ajuntament l'any que ve. "És un procediment just que prima els criteris artístics i tècnics, que valora la falla com a art i com a element central de la festa gran de la nostra ciutat i que aposta per la sostenibilitat a través dels materials", ha destacat Fuset.

El jurat tornarà a estar integrat per dones i homes representants del món artístic, faller i creatiu i haurà de triar el projecte faller que millor integre característiques com la sàtira de l'obra en conjunt; la claredat conceptual i la singularitat de la idea plantejada; la integració de l'obra en l'espai públic en què ha d'instal·lar-se; la qualitat compositiva i espacial, i la facilitat de recorregut, accessibilitat i relació visual des de l'exterior. 

També es tindrà en compte un any més l'adequació dels materials amb què es construïsca l'obra a la cremà més neta i respectuosa possible amb el medi ambient per a minimitzar l'emissió de gasos contaminants derivats de materials químics de mala combustió. En eixe sentit, es valorarà l'ús de materials naturals tant en la construcció d'estructures i suports com en cobertures, preparacions i acabats pictòrics. 

A més, també s'avaluarà l'ús de recursos que afavorisquen la interacció de l'obra amb el públic. Uns dies després que concloga –el pròxim 12 d'abril– el termini de presentació de projectes, es reuniran els comités seleccionadors per a determinar quins dos projectes es convertiran en les falles municipals del 2020.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next