València avança cap a la sostenibilitat i recicla més de 4.500 tones de residus el mes de juliol  

L'Ajuntament destina més de 30 milions anuals a la recollida selectiva dels residus i ecoparcs mòbils 
18 agost 2019 06:00h
 La meitat de la ciutat compta amb el nou contenidor marró. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA 

VALÈNCIA. València enfronta el repte de convertir-se en una ciutat més neta i sostenible. Cada any, el consistori incrementa les xifres de la recollida de residus dels contenidors groc, blau, verd i, des de la seua implantació, el marró. La separació per tipus de residus per a un correcte reciclatge i un tracte adequat del medi ambient continua el seu camí. Uns esforços per la separació de residus que, junt amb la recollida de mobiliari dels habitatges, utilitza 32 milions d'euros de les arques municipals. Ara, l'Ajuntament ha anunciat que durant el mes de juliol s'han arreplegat més de 4.500 tones de residus als contenidors de recollida selectiva.

Els contenidors grocs, destinats a la recollida d'envasos i plàstics, són en els que més ha augmentat aquesta conscienciació: un 29% més de residus i més de 991 tones arreplegades. Els contenidor blaus, d'altra banda, són els que més han arreplegat; en total, més de 1.300 tones de paper i cartró, cosa que suposa un increment de 14,6% respecte al mes de juliol del 2019. Pel que fa al vidre, amb més de 1.140 tones, la pujada ha sigut d'un 1,6% respecte al seté mes de l'any passat.

Des de l'Ajuntament destaquen especialment la recollida dels contenidors marrons. Aquests, destinats únicament als residus orgànics, van començar a implantar-se al llarg del 2019 i, de moment, donen cobertura a unes 400.000 persones, segons les informacions del consistori. Aproximadament, la meitat de la ciutat compta amb aquest nou contenidor, que ja ha arreplegat en aquest mes 969 tones de residus orgànics.

Aquestes dades impliquen que s'ha reduït la fracció resta, és a dir, els residus que s'arrepleguen en el contenidor gris. Si bé encara és tímid, només una reducció d'un 1,57% respecte a l'any passat podria marcar el camí cap a la consolidació dels hàbits del reciclatge a la ciutat. Tot i això, aquest tipus d'abocadors han acumulat més de 21.600 tones durant aquest mes. Això sí, des del consistori asseguren que, una vegada s'implemente el contenidor marró en tota la ciutat, s'ampliarà la reducció. 

El vicealcalde i regidor de Neteja i Espai Públic, Sergi Campillo, mostra la satisfacció de l'Ajuntament amb aquestes xifres, que consideren "positives". Al seu judici, demostren la implicació del veïnat en la tasca d'avançar "en sostenibilitat i l'economia circular" a través de la separació de residus i el reciclatge. Campillo, d'altra banda, recorda que tot allò que no es recicle "acaba en abocadors", amb el cost econòmic i mediambiental que això suposa. "És important que València se situe com a referent en la senda del reciclatge, en particular, i de la lluita contra el canvi climàtic en general", destaca el regidor. 

L'Ajuntament també destaca els serveis que ha realitzat en la recollida d'objectes i mobles vells. En total, s'han realitzat 18.753 accions per a arreplegar utensilis abandonats i més de 7.600 en les programades pels avisos dels veïns al 010. Durant els últims mesos, s'han superat les 1.100 tones d'aquest tipus d'objectes, un 7% més que les dels primers mesos del 2018.

next