València condecorarà a títol pòstum un policia local afusellat el 1936 per defensar la República

L'ajuntament atorgarà a Gonzalo Tejero Langarita la Medalla d'Or al Sacrifici en el Compliment del Deure, el major reconeixement que pot rebre un policia local a València
23 octubre 2019 16:42h
El reconeixement serà sotmés a l'aprovació del pròxim ple municipal, que se celebrarà dijous que ve, 31 d'octubre. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València ha promogut la Medalla d'Or al Sacrifici en el Compliment del Deure, a títol pòstum, per a Gonzalo Tejero Langarita, cap de la Policia Local de València, aleshores coneguda com a Guàrdia Municipal, afusellat el 1936 en defensa dels valors i principis democràtics de la República. La Comissió Informativa de Participació, Drets, Innovació Democràtica i Protecció Ciutadana ha aprovat aquest matí la màxima distinció per al capità Gonzalo Tejero Langarita.

"Atorgar la Medalla d'Or de la Policia Local a la memòria, a l'honor, del capità Tejero no és més que un fet de reparació i justícia per a aquells que van donar la vida per la llibertat de tots, que van donar la vida per defensar la Constitució, per defensar un estat democràtic d'un colp d'estat que finalment va acabar amb la llibertat dels espanyols i va sumir Espanya en 40 anys de repressió", ha afirmat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano.

Gonzalo Tejero Langarita va nàixer el 10 de gener del 1893 i va ser nomenat cap de la Guàrdia Municipal de València el 1931. Tres anys després va ascendir a capità de la Guàrdia d'Assalt i el 24 d'abril del 1936, davant la imminent amenaça d'un colp d'estat, el president del govern, Santiago Casares Quiroga, el va enviar de València a la Corunya, després de quedar totalment provada la seua adhesió a la República, per a mantindre l'ordre als carrers al comandament d'una companyia de Guàrdies d'Assalt. 

Després de veure's rodejat per forces d'artilleria en mans dels colpistes va renunciar a abandonar els homes a càrrec seu i després de la seua captura va ser sotmés a un judici sumaríssim sense garanties i, posteriorment, afusellat als voltants de la Torre d'Hèrcules, a la Corunya, el 25 de juliol del 1936, per haver defensat els valors democràtics.

El regidor de Protecció Ciutadana, que va mantindre aquesta setmana una reunió amb la família de qui fou cap de la Policia Local, considera que el reconeixement a la figura de Gonzalo Tejero dignifica no sols la seua figura, "dignifica el mateix Ajuntament de València i suposa una consolidació dels principis democràtics, perquè actes com aquest enforteixen el nostre sistema de llibertats", ha indicat Aarón Cano, que també ha manifestat que aquest reconeixement "és un acte de justícia, un acte de reivindicació de la democràcia i dels seus valors. Mentre altres manifestaven la seua nostàlgia indissimulada a la dictadura de Franco, l'Ajuntament de València i la Regidoria de Protecció Ciutadana tracta de reparar una situació d'injustícia i reconeix el valor d'aquells que van donar la seua vida per la llibertat".

Aquest reconeixement públic, el major a què pot aspirar un policia local de València, serà sotmés a l'aprovació del pròxim ple municipal, que se celebrarà dijous que ve, 31 d'octubre.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next