València dedica un carrer al primer alcalde republicà de la ciutat, Vicent Marco Miranda

El consistori assigna a diferents vies noms com ara el del metge Lluís Alcanyís i el del director de la revista 'La Traca', Vicent Miguel Carceller
15 abril 2019 17:06h
Diferents col·lectius polítics i sindicats van demanar des de l'inici d'aquesta legislatura que s'atorgara un carrer a Vicent Marco Miranda. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. La Comissió de Cultura de l'Ajuntament de València aprovarà el proper dijous dia 18 d'abril la concessió i el canvi dels noms de carrers de la ciutat, atenent reivindicacions veïnals i socials, i amb "el compromís ferm de visualitzar també la presència de les dones en la nostra història, en peu d'igualtat", ha destacat el consistori en un comunicat.

Així doncs, els carrers que canviaran de nom estan, entre d'altres, al barri de la Creu Coberta on es comptarà amb una via en honor de la metgessa valenciana María Mercedes Maestre Martí, mentre que les pintores Dorotea i Margarida Joanes denominaran un carrer en projecció al districte de Quatre Carreres. També la històrica virreina de València Mencía de Mendoza donarà nom a una plaça al barri de Soternes.

Al barri de Malilla es proposen la concessió de noms per a carrers en projecció, com ara al primer alcalde republicà de la ciutat, Vicent Marco Miranda; al metge Lluís Alcanyís; al soldat valencià mort a l'Iraq Aarón Vidal López, i al periodista i històric director de la revista la Traca, Vicent Miguel Carceller.

Diferents col·lectius polítics i sindicats van demanar des de l'inici d'aquesta legislatura que s'atorgara a qui va ser el primer alcalde republicà de la ciutat un carrer. De fet, el passat 20 de gener, coincidint en la data de la mort del polític d'Esquerra Valenciana, partits i sindicats van demanar a les institucions que es recuperara la memòria de Marco i Miranda.

Vicent Marco Miranda (Castelló de la Plana 1880-València 1946) va ser regidor, alcalde de València fins a la dictadura de Primo de Rivera i diputat, a més d'escriptor i periodista.

D'altra banda, l'Ajuntament proposa la denominació com a plaça de la Marató a l'espai actual existent entre el Pont de Montolivet, l'avinguda López Piñero i el carrer de l'Institut Obrer Valencià. 

Així mateix, s'inclou el canvi de denominació del carrer Pavia, al Cabanyal, pel de José Ballaster Gozalvo, veí del barri, impulsor i primer president del Llevant Unió Esportiva, i la denominació dels carrers del Mas del Cansalader i de la Séquia dels Diables al poble de Massarrojos.

next