Diari La Veu del País Valencià
València demana 160 milions d’euros a Europa per a solucionar l’embús de les tovalloletes

VALÈNCIA. L’Ajuntament de València necessita una inversió d’onze milions d’euros més per a millorar la infraestructura del col·lector nord, que és dels anys 90, i ajudar a detindre un dels principals problemes que pateix la ciutat en el seu sanejament com a conseqüència de les tovalloletes higièniques i altres objectes de difícil dispersió (Veure fotogaleria).

“Independentment de les tasques de neteja i manteniment del col·lector nord, estimem que fa falta una inversió d’onze milions d’euros per a introduir les millores estructurals necessàries”. Així ho ha assenyalat el regidor delegat del Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València, Vicent Sarrià, aquest dimecres al XXXV Congrés de l’Associació Espanyola de Proveïment d’Aigua i Sanejament (AEAS). Sarrià ha destacat, a més, la importància de les empreses de contribuir a la conscienciació i generar productes menys nocius per a la xarxa de clavegueram.

Però més enllà del col·lector nord, el regidor ha ressaltat que es requereix la renovació de la xarxa de sanejament. En eixe sentit, Sarrià ha anunciat que s’han demanat a la Unió Europea 162,47 milions d’euros destinats a la reparació, adaptació i compliment de la normativa. Aquestes actuacions es divideixen en tres fases situades entre el 2020 i el 2035.

“L‘Ajuntament per si mateix no pot cometre unes inversions que nosaltres estimem en més de 160 milions d’euros i, per això, vam acudir al Banc Europeu d’Inversions”, ha dit Sarrià. Així, aquesta institució finançarà aproximadament un 50% de les inversions, “que en 15 anys ens permetria cometre una renovació integral de la xarxa de sanejament”, ha exposat l’edil, qui ha indicat que són optimistes “en la consecució d’aquest finançament”.

Calendari d’actuacions

La fase 1 de la planificació, contemplada entre els anys 2020 i 2014, comença amb la reparació i adequació del col·lector nord per un import d’11,6 milions d’euros. A més, contempla l’execució de quatre dipòsits de tempesta, el desdoblament del col·lector sud en el pont del 9 d’Octubre, l’adaptació i desviament del sistema Valladar-Rovella, la renovació d’equipaments en instal·lacions electromecàniques (IE) i la redacció de projectes, direcció d’obra i coordinació. Tot això suposa una inversió de 54,18 milions d’euros.

Respecte a l’import de la fase 2, que està previst que s’execute entre el 2025 i el 2030, podria arribar als 52,44 milions d’euros. Aquest període inclou el condicionament del Azarbe i del dipòsit de l’Hort de Sant Valero i l’adaptació del sanejament de Torrefiel-Nord, del col·lector situat al carrer de Pintor Ferrandis, del sanejament de Cabanyal Nord i del barri de Beteró i, com en l’anterior fase, la renovació d’equipaments en IE i la redacció de projectes, la direcció d’obra i la coordinació.

Pel que fa a la fase 3, l’import ascendeix a 55,85 milions d’euros i es desenvoluparà entre el 2030 i el 2035. A més de la redacció de projectes, la direcció d’obra i la coordinació que també tenen lloc en els altres períodes, contempla el dipòsit i el col·lector de l’avinguda del Cardenal Benlloch, el col·lector de pluvials de l’antic llit en el tram de l’Assut de l’Or-Pont de les Drassanes, el col·lector de l’avinguda del Mediterrani i el sanejament del barri d’Orriols.

Una despesa de huit milions d’euros

L’embús de les tovalloletes a la ciutat de València ja ha suposat una despesa de huit milions d’euros a les arques municipals, però encara queda molt a fer per a solucionar aquest problema, tal com ha exposat Sarrià. “És imprescindible augmentar la inversió i incrementar les actuacions que són necessàries des de fa anys”, ha dit el regidor, qui ha recordat que, “producte de la crisi”, les retallades van afectar el tema del sanejament públic, especialment des del 2012.

Comparteix

Icona de pantalla completa