València, designada Capital Mundial del Disseny 2022 

El comité organitzador ha triat la candidatura presentada per València per a fixar la capital del Túria com la ciutat mundial del disseny
9 setembre 2019 19:47h
Membres de totes les administracions involucrades en la candidatura celebrant el veredicte del comité organitzador. / EFE

VALÈNCIA. València serà la Capital Mundial del Disseny l'any 2022. Així ho ha decidit el comité organitzador de la World Design Organization, que s'ha reunit aquest cap de setmana per a fer públic el seu veredicte i el nom de la ciutat guanyadora. La candidatura de València s'ha imposat finalment a la de la ciutat índia de Bangalore.

La candidatura ha estat impulsada per l'Associació València Capital del Disseny i ha rebut el suport de diverses institucions, com ara l'Ajuntament, la Generalitat o Fira València.

Sota el lema 'El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits', la candidatura incloïa un pla d'esdeveniments que abasten totes les disciplines del disseny, des de l'industrial al d'espais passant per l'arquitectura i el disseny de serveis.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha rebut la notícia a primera hora de la vesprada per videoconferència des de les instal·lacions de Fira València, al costat dels codirectors estratègics de la candidatura, Xavier Calvo i Pau Rausell, i l'Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, entre altres.

Després de conéixer la bona notícia, Ribó ha assegurat que aquest dilluns és "un gran dia per a la Comunitat Valenciana; és un gran dia per a València" i ha assegurat que aquesta designació suposa "una gran fita" i un "somni". Ha recordat a "tota la gent que ha treballat en el disseny a València des de fa un segle", com Josep Renau "i molts altres valencians" i ha assegurat que aquest títol "ha de ser la capitalitat de tota la Comunitat Valenciana".

"És molt important implicar a tota la indústria, a tots els sectors productius perquè en definitiva, un disseny adequat és un disseny per a fer més eficaç l'economia i fer-nos més feliços i per a treballar en què aquesta comunitat avance", ha conclòs Ribó.

València ha sigut designada després de Lilla (França) que prepara la seua celebració per al 2020. Altres anys han sigut Capital Mundial del Disseny Torí (Itàlia) l'any 2008, Seül (Corea del Sud) el 2010, Hèlsinki (Finlàndia) l'any 2012, Ciutat del Cap (Sud-àfrica) el 2014, Taipei (Taiwan) el 2016 i Ciutat de Mèxic el 2018.

La candidatura de València és un projecte de l'Associació València Capital Mundial del Disseny i compta amb l'impuls de l'Ajuntament, de Presidència de la Generalitat, Fira València i La Marina de València. La iniciativa ha sigut promoguda per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), el Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana i el Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, i compta amb el suport dels ministeris de Cultura, Indústria, Comerç i Turisme, i Ciència, Innovació i Universitats.

En l'última Junta de Govern Local de la setmana passada, l'Ajuntament va aprovar una proposta econòmica per a aportar 2,25 milions d'euros al llarg dels pròxims tres anys per al desenvolupament del projecte de Capital Mundial del Disseny.

En haver sigut designada, això suposa iniciar els tràmits necessaris per a atorgar a l'esmentada entitat sense ànim de lucre, subvencions directes nominatives durant els anys 2020 (500.000 euros), 2021 (750.000) i 2022 (1.000.000).

next