València dona suport a la constitució del Consell de l'Horta

El consistori ha oferit l'Alqueria del Moro com a seu d'aquest consorci, que desenvoluparà el Pla Agrari i gestionarà la cessió de parcel·les agràries
28 febrer 2019 17:30h
Es preveu que el consell desenvolupe accions dirigides a l'obtenció de recursos i ajudes tècniques. Imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El ple municipal de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous el conveni de col·laboració amb la Generalitat i la Diputació per a la constitució del consorci Consell de l'Horta de València, una entitat que té entre les funcions principals el desenvolupament de l'anomenat Pla Agrari, a més d'accions dirigides a l'obtenció de recursos i ajudes tècniques; funcions de gestió i mediació per a facilitar la cessió de parcel·les agràries sense cultivar, i promoure les marques de qualitat dels productes de l'horta.

La proposta ha sigut aprovada en la sessió plenària amb el suport del govern de la Nau (Compromís, PSPV i València en Comú), atés que tant els grups del Partit Popular com el de Ciutadans han votat en contra, mentre que la diputada no adscrita s'ha abstingut.

La regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha explicat que el procediment que s'ha dut a terme per a l'aprovació del conveni de col·laboració del Consorci Consell de l'Horta de València "és important perquè permet a tots els ajuntaments formar part d'ell". A més, ha explicat que "els tràmits s'han realitzat correctament per a la seua aprovació condicionada, ja que considerem que és important que existisca i que és urgent protegir l'horta valenciana".

Tant el regidor del grup Ciutadans José María Bravo com la regidora del grup popular Maria Àngels Ramón-Llín han coincidit que "no és necessari tindre tanta pressa per a aprovar un nou organisme i un responsable, ja que no té un caràcter social urgent". "No necessita aquesta aprovació avançada, no era necessari fer estes filigranes, ja que portar-ho el dia anterior no queda bé. No entenem aquestes presses", ha afegit Ramón-Llín.

Després de la constitució del consell, s'aniran adherint altres ajuntaments, entitats, organitzacions agràries i membres de la societat civil. Per la seua part, l'Ajuntament de València ha oferit l'Alqueria del Moro com a futura seu de l'organisme. Es preveu que el centre gestione l'adquisició o l'arrendament de terrenys (banc de terres), els recursos i les ajudes tècniques i econòmiques provinents d'altres institucions públiques i privades (entre d'altres, els fons provinents de la Unió Europea). 

També s'encarregarà de promoure marques de qualitat dels productes de l'horta i programar compensacions econòmiques a les persones que es dediquen a l'agricultura pel manteniment dels elements constitutius de l'horta de València. Així mateix, el consell impulsarà accions d'investigació, desenvolupament i avaluació d'experiències d'innovació social en l'activitat agrària, que promoguen experiències col·laboratives, participatives i inclusives, com també la seua difusió.

next