Aprovat el reglament de l'EMT que permet viatjar amb les mascotes i deixar les dones a la porta de casa

L'Ajuntament de València obri el període d'exposició pública de la normativa, que allibera les persones invidents i amb diversitat funcional de l'obligació de demanar parada
28 febrer 2019 12:15h
El reglament tornarà al ple de l'Ajuntament després de l'exposició pública per a la seua aprovació definitiva. Imatge d'arxiu. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El ple de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous de manera inicial el nou reglament de l'EMT, Empresa Municipal de Transports, que permet que les persones usuàries del servei puguen pujar amb les seues mascotes o que els autobusos puguen aturar-se fora de les seues parades oficials per a apropar col·lectius eventualment vulnerables a les seues cases, entre altres qüestions. 

El reglament ha estat aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (Compromís, el PSPV i València en Comú), l'abstenció de Ciutadans i els vots en contra del PP i de la regidora no adscrita, María Dolores Jiménez. Ara comença un període d'exposició pública d'un mes que conclourà amb la tornada d'aquesta normativa al ple municipal per a la seua aprovació definitiva. Aquest reglament actualitza la normativa vigent des de l'any 2005, després que dilluns passat passara per la Comissió d'Urbanisme. 

El reglament regula també l'ús de les plataformes mòbils per a usuaris amb carret de bebé i allibera les persones invidents i amb diversitat funcional de l'obligació de demanar parada, ja que els conductors hauran de fer-la en veure un d'aquests usuaris en una de les parades de l'EMT.

Debat al ple

Durant el debat plenari d'aquesta ordenança, el regidor de Ciutadans, Narcís Estellés, ha expressat al govern municipal que "no s'han mullat en el tema de garantir l'estat dels autobusos, en el compliment de freqüències i en les tarifes". Així mateix, Estellés ha indicat que "queda poc definida la informació respecte a la llista d'animals". 

Per la seua banda, el regidor del Partit Popular Alberto Mendoza ha ressaltat: "Un reglament no es pot convertir en una ferramenta ideològica de Compromís". Al respecte, el regidor ha explicat que l'ordenança "vulnera el tracte d'igualtat respecte als empresaris taurins que vulguen publicitar-se" i l'ha considerat una "actuació arbritària i no conforme a dret". 

"El benestar animal i el respecte a la vida és una acció fonamental d'aquest govern", ha respost el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, davant d'aquests comentaris. En eixe sentit, Grezzi ha indicat que no admetran que "els suports publicitaris de l'EMT s'utilitzen per a llançar missatges que vulneren aquest principi". Així mateix, el regidor ha exposat que han treballat "per a tindre el reglament d'una empresa puntera" i ha destacat la creació del bo mascota, que "amplia la cobertura que dona l'EMT", i les parades intermèdies establides per a evitar l'assetjament cap a les dones. 

Carnet per a mascotes

Així mateix, la normativa preveu un nou títol EMT Mascota, que permetrà que animals de poca grandària accedisquen al bus amb unes condicions específiques i dins d'una cistella de transport. Des de l'EMT es va informar aquesta setmana que tot el procediment per a sol·licitar aquest nou títol EMT Mascota ja està preparat, de manera que es puga començar a tramitar immediatament després que el reglament siga aprovat de manera definitiva pel ple, és a dir, després del període d'exposició pública i de presentació d'esmenes i propostes per part de la ciutadania i grups polítics. 

De fet, des del govern municipal es va comunicar que aquest nou reglament ja ha sigut explicat en trobades amb la ciutadania i col·lectius socials, i també ha sigut analitzat pels grups polítics, que han presentat un total de 33 propostes prèvies, 10 acceptades de manera íntegra i altres 6 de manera parcial. 

Prohibició de fumar

Una altra de les novetats del nou reglament assenyala la prohibició expressa de fumar a les parades de l'EMT. En el cas del personal conductor, es prohibeix "fumar en les parades i expressament l'ús dels telèfons mòbils en els períodes de descans". Això no implica que els conductors no puguen fer ús de llibertat per a fumar en els moments de descans, però sempre fora de l'àmbit estricte de la parada, "amb la voluntat de no perjudicar les persones que han d'estar en aquest lloc mentre esperen el seu autobús", van indicar des del consistori aquest setmana. 

L'Ordenança d'Aparcaments

També aquest dijous s'ha aprovat l'Ordenança d'Aparcaments, que regula els estacionaments fora de la via pública. Aquesta normativa s'ha aprovat amb els vots a favor del govern de la Nau (Compromís, el PSPV i València en Comú) i l'abstenció del PPCV, Ciutadans i la regidora no adscrita. 

Durant el debat d'aquesta ordenança, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha indicat que "aquesta és una qüestió important" davant de tots els canvis que hi hagut en la mobilitat. El text actualitza l'anterior, del 1994, i adapta a la realitat actual la regulació dels garatges i estacionaments per a turismes, i els aparcaments per a bicicletes, autobusos i camions en edificis, subsòls i espais fora de la via pública. 

La nova Ordenança d'Aparcaments entrarà en vigor una vegada transcorregut el termini de 15 dies hàbils a comptar des de la seua publicació al Butlletí Oficial de la Província de València (BOP). El text íntegre es publicarà en la seu electrònica de l'Ajuntament de València i en la pàgina web municipal.

next