València treballarà per a erradicar l'abús i el maltractament a les persones majors

Segons l'ONU, només es notifiquen 1 de cada 24 casos de maltractament a persones de 60 anys o més
12 juny 2019 14:59h
Durant l'any 2016, el 15,7% de les persones de 60 anys o més van ser sotmeses a alguna forma d'abús. / ELISENDA ROSANAS, ACN

VALÈNCIA. L'abús i el maltractament a les persones majors és un problema que està "totalment invisibilitzat" però que "és real", i l'Ajuntament de València pretén treballar per a la seua erradicació i per a aconseguir que puguen viure en condicions de "màxima dignitat". Així ho han posat de manifest l'alcalde de València en funcions, Joan Ribó, i la regidora de Persones Majors en funcions, Sandra Gómez, en l'acte de celebració del Dia Mundial de presa de consciència contra l'abús i el maltractament a les persones majors, que se celebra el 15 juny.

Segons dades de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), durant l'any 2016 el 15,7% de les persones de 60 anys o més van ser sotmeses a alguna forma d'abús però tan sols es notifica un de cada vint-i-quatre casos de maltractament. A més, la població mundial de persones majors de 60 anys arribarà als 2.000 milions el 2050 i, per això, aquest dimecres li han donat un "colp d'atenció" a aquesta problemàtica, que, segons Ribó, "requereix una major preocupació per part de tots els països i les seues institucions".

L'alcalde en funcions ha destacat que "cada vegada són més les persones majors a la ciutat i, per això, és necessari pensar en la seua problemàtica, les seues necessitats i els casos de maltractament, que cal treballar per a erradicar-los". "És un tema que no és molt visible però que és real; és un aspecte en el qual cal treballar en molts nivells, des dels serveis bàsics fins a qüestions com les de les residències", ha indicat.

Segons Ribó, les persones majors han de poder "participar en la vida social dels barris i oferir-los un envelliment actiu i en companyia". Al seu judici, la soledat també "és maltractament". "És important i crec que els remeis a la soledat són molts; n'hi ha merament familiars, sobre els quals hem de treballar i pal·liar des de centres dia o la Universitat Popular", ha afegit. 

Per part seua, Sandra Gómez ha assenyalat que aquest és un maltractament que afecta una de cada sis persones majors segons l'ONU, "un problema que està totalment invisibilitzat". "Per això, és molt important que des de l'administració treballem per a mostrar i denunciar aquestes situacions, i també des de la ciutat, duent a terme polítiques i accions positives que ens ajuden que la nostra ciutat siga amigable amb les persones majors, que cobrisca les seues necessitats i que tinguem polítiques que garantisquen un bon tracte i qualitat de vida", ha afirmat. Durant l'acte ha tingut lloc la lectura del Decàleg dels Drets de les Persones Majors i la representació d'un ball contra la violència del Festival 10 Sentidos.

next