València estrena ordenança de mobilitat el pròxim 8 de juny

La normativa, aprovada en el darrer ple de la legislatura, inclou la recomanació de contractar una assegurança als usuaris de patinets i bicicletes
21 maig 2019 18:00h
Els patinets i bicicletes que superen els 10 quilòmetres per hora no podran circular per la vorera. / DANIEL GARCIA-SALA

VALÈNCIA. Els patinets i les bicicletes hauran de circular totes baix de la vorera si no van a pas humà a partir del 8 de juny. Així s'extrau de la nova ordenança de Mobilitat de la ciutat de València, que es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el passat divendres, 17 de maig, i que entra en vigor 15 dies després de la publicació al BOP. La normativa reguladora preveu, entre altres mesures, que els patinets i les bicicletes que superen els 10 quilòmetres per hora no podran circular pels espais destinats als vianants. 

L'Ordenança de Mobilitat de la ciutat de València es va aprovar definitivament en l'últim ple municipal amb els vots a favor de l'equip de govern –Compromís, PSPV i València en Comú– i els vots en contra de l'oposició –PP i Ciutadans–. 

La normativa recull en els seus 55 articles propostes presentades en 49 instàncies per la ciutadania i entitats socials i empresarials per a regular des de l'ús del carril EMT-taxi fins a les mesures adaptades per a les persones amb diversitat funcional.

Una plataforma per a consultar el transport públic

L'alcalde de València i candidat a la reelecció, Joan Ribó, ha anunciat que, si repeteix en el seu càrrec, crearà una única plataforma mòbil que permetrà consultar tota la informació d'interés relativa als autobusos de l'Empresa Municipal de Transport (EMT), els metros i tramvies de Metrovalencia, el servei municipal Valenbisi i també el servei de taxis.

Així ho ha anunciat Ribó, que ha presentat el projecte de la nova aplicació mòbil acompanyat per representants de diverses associacions del sector del taxi i per integrants de la candidatura de Compromís per València per a les eleccions de diumenge, ha recollit la coalició en un comunicat.

"Amb aquesta iniciativa incidim en dos aspectes que considerem fonamentals: d'una banda, potenciem l'ús del transport públic fent-lo més accessible amb les noves tecnologies; d'altra, facilitem informació important a la ciutadania, que disposarà d'aquesta eina per a simplificar la seua presa de decisions a l'hora de dissenyar qualsevol trajecte per la ciutat", ha explicat Ribó.

L'alcalde ha defensat que el nou model de mobilitat sostenible implantat a València "prioritza en primera instància les i els vianants ,i a continuació, aposta tant pel transport públic com per les alternatives de transport no contaminants".

La nova plataforma, dissenyada i gestionada per l'EMT, permetrà consultar els temps d'arribada dels autobusos, dels metros i dels tramvies i, fins i tot, sol·licitar el servei de taxi en qualsevol de les plataformes que operen a València. També hi haurà informació sobre el servei públic de bicicletes de la ciutat.

A més, ha reiterat davant el sector del taxi el seu compromís "d'establir un mínim d'una hora per a poder realitzar una precontractació d'un servei de VTC, una reivindicació del sector que Compromís ha defensat des de l'inici". A més, els ha explicat que proveirà els recursos humans i tècnics necessaris per a fer complir els requisits d'explotació del servei de VTC establits en el decret autonòmic.

D'altra banda, el candidat ha anunciat també el seu compromís de "continuar avançant en la regularització de les parades que necessiten a la ciutat –unes parades que en els últims quatre anys ja s'han augmentat un 35%–, amb la novetat de la instal·lació enguany d'una desena de pals informatius amb les tarifes i dades d'interés en les parades de diversos punts significatius de la ciutat".

next