Diari La Veu del País Valencià
València fa una crida per unes Falles inclusives, sense excessos i respectuoses

VALÈNCIA. Aquest dimarts, 12 de març, comença oficialment la setmana fallera i l’Ajuntament de València llança de nou un decàleg de recomanacions i bones pràctiques per a aconseguir unes millors Falles. L’objectiu d’aquestes indicacions és “convidar a gaudir de la festa d’una forma més responsable” i tractar que la festa “siga el caos millor organitzat del món”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva del consistori, Pere Fuset, qui ha indicat que volen promoure unes Falles inclusives, sense excessos i respectuoses amb el veïnat i l’entorn urbà.

El decàleg, elaborat per la delegació de participació i solidaritat de la Junta Central Fallera, compta amb la participació de diferents entitats col·laboradores. Entre les recomanacions destaca la cura de l’entorn i el mobiliari urbà, ja que s’ha d’evitar embrutar la via pública i els parcs i jardins; respectar l’horari d’activitats de les comissions falleres i dels locals d’oci i no interrompre el pas de comissions i accedir pels llocs habilitats. En eixe sentit, també s’assenyala la necessitat de seguir les indicacions dels Cossos i Forces de Seguretat i extremar la precaució davant possibles robatoris.

Pel que fa als petards, es recomana el seu ús amb responsabilitat i seguir les indicacions d’ús en espais adequats i horaris autoritzats segons el ban de Falles, així com adquirir-los en establiment autoritzats. A més, es fa una crida a ensenyar als més menuts a fer ús dels petards amb responsabilitat.

Així mateix, des d’aquest decàleg es fomenta l’ús del transport públic i s’anima a deixar el cotxe a casa; a més, Fuset ha recomanat “posar-se calcer còmode i caminar”. Respecte a la resta de vehicles de mobilitat, com patinets o bicicletes, es recomana respectar la convivència ciutadana i no envair les voreres ni les vies tancades al trànsit.

Al mateix temps, des del decàleg es demana fer un consum responsable de les begudes alcohòliques i evitar beure’n al carrer. En eixe sentit, també es vol promoure el reciclatge en aquestes dates, a causa de l’augment considerable del consum.

Pel que als allotjaments, es recomana realitzar-los en establiments autoritzats i amb garanties. A més, respecte a les parades de venda ambulant, es recorda que aquestes també han de complir amb la normativa vigent i es recomana guardar el tiquet en totes les compres, servicis contractats i de restauració. Davant de qualsevol incidència, l’usuari té dret a sol·licitar el full de reclamacions i pot acudir a les associacions de consumidors o a l’oficina municipal del consumidor. Per a qualsevol informació es pot telefonar al 010, telèfon d’informació de l’Ajuntament de València.

Entre les entitats col·laboradores estan Fotur, Proyecto Hombre, Federació d’Associacions de Veïns de València, Controla Club, el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals Lambda, l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU), el Consell de la Joventut de València, la Federació Empresarial d’Hostaleria de València (FEHV), la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, l’Associació de Comerciants del Centre Històric de València, l’Associació de Mestresses de Casa i Consumidors Tyrius, l’ONCE i la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord CV).

Comparteix

Icona de pantalla completa