València homenatja el brigadista que George Orwell va retratar en 'Homenatge a Catalunya'

El voluntari escocés Bob Smillie va lluitar contra el feixisme en la Guerra Civil espanyola i va ser soterrat en una fossa comuna del cementeri general de València
14 maig 2019 18:09h
Richard Blair, fill de l'escriptor britànic George Orwell, ha intervingut en l'homenatge al brigadista internacional Bob Smillie celebrat aquest dimarts al Cementeri General de València. / EFE

VALÈNCIA. El cementeri general de València ha incorporat una placa que homenatja el brigadista escocés Bob Smillie, voluntari en la Guerra Civil espanyola com a membre del Partit Laborista Independent i que va servir d'inspiració a George Orwell en Homenatge a Catalunya. En aquesta obra, Orwell el descriu com un "jove valent i amb talent", de "coratge impecable" i "el millor dels voluntaris" del partit.

A l'acte d'aquest dimarts han assistit el fill de George Orwell, Richard Blair; la investigadora Mariado Hinojosa; els familiars d'Smillie Christine Wallace i Robert Smillie; l'escultor que ha creat la placa, Frank Cassey, i el president d'Independent Labour Publications, David Connolly.

La intenció de la placa és recordar la memòria d'aquest brigadista i "d'altres que van vindre a lluitar contra el feixisme" en una història que "ha d'inspirar" la ciutadania per a "lluitar per un món millor". "El millor homenatge és recordar-lo i seguir el seu exemple per a construir un món millor", ha recalcat Hinojosa.

La investigadora ha descobert en uns informes de presó que la detenció d'Smillie no va ser casual, per falta de documentació, com deia la versió oficial, sinó que el buscaven perquè "simbolitzava el moviment obrer".

A més, ha afegit que "tot apunta al fet que va ser víctima de la porga estalinista", ja que, encara que en teoria Smillie va morir de peritonitis, Hinojosa creu que no el van atendre de forma correcta perquè superara aquesta malaltia.

No obstant això, la investigadora ha volgut deixar en segon pla les causes de la seua detenció i la seua mort perquè considera que sempre hi ha hagut "sensacionalisme" amb aquests assumptes, i creu que "allò important és la seua vida, perquè ho va deixar tot enrere per a lluitar contra el feixisme".

Així mateix, ha explicat que li queda "molt de treball per fer" i ha detallat que la investigació va començar amb la seua passió per la lectura en llegir Homenatge a Catalunya, en la qual Hinojosa va connectar amb la història d'Smillie, caracteritzat per la seua valentia i per haver mort a València. A més, s'hi suma l'interés de la investigadora de "recuperar la memòria".

"Un dels homes més valents que va conéixer"

El fill de l'escriptor George Orwell, Richard Blair, ha viatjat fins a València des de Barcelona, on ha començat el recorregut pels camps de batalla pels quals va passar el seu pare. 

Blair ha destacat la importància que les persones que "van lluitar per la democràcia i la llibertat" siguen reconegudes. A més, ha afirmat que el seu pare va ser "molt afortunat" per sobreviure com a brigadista, ja que va poder contar la història de les persones que van eixir del Regne Unit per a "salvar la República". També ha ressaltat que Orwell descrivia Smillie com "un dels homes més valents que va conéixer".

A més, el fill d'Orwell ha rebut una fotografia d'Agustí Centelles de mans de José Aleixandre, que és el comissari de l'obra del fotoperiodista. En la imatge, que està datada el 26 de desembre del 1936, apareix una brigada del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) en què està Orwell.

En l'entrega de la fotografia ha participat també Aurelia Quinto, filla d'un dels oficials del POUM que apareix en la captura i que també apareix en l'obra d'Homenatge a Catalunya.

A més, la Fundació Andreu Nin ha entregat a Blair i als familiars de Smillie dos quadres que homenatgen el brigadista escocés, presidits per una bandera del POUM.

L'acte ha estat animat per la música d'Ona Nua, que ha interpretat la cançó 'Hijos del pueblo', himne del moviment obrer i l'obra favorita d'Smillie, així com l'Homenatge anònim de Vicent Andrés Estellés.

"La història de la ciutat s'ha enriquit"

Bob Smillie, que va morir a València el 1937 i va ser militant del Partit Independent Laborista Britànic, va simpatitzar des de jove amb la causa esquerrana espanyola i per la "defensa de les llibertats", per la qual cosa va militar al POUM a Barcelona, amb Orwell. 

El voluntari britànic va ser enterrat en una fossa comuna del cementeri de València, prop del lloc on s'ha inaugurat aquest dimarts la placa commemorativa per a retre-li homenatge. 

Robert Smillie ha agraït a la historiadora Mariado Hinojosa que el seu familiar tinga el reconeixement "que el seu coratge i dedicació mereixen" i ha assegurat que, "amb aquest memorial permanent a València, la història de la ciutat s'ha enriquit, igual que la gent de València".

next