A València ja es compren més pisos que a Madrid i a Barcelona per a invertir

Un estudi de Tecnocasa revela que a València hi ha un 35% d'inversors en habitatge, de manera que supera els de Madrid i Barcelona, on els percentatges estan al voltant del 30% i el 23,5%, respectivament
8 novembre 2019 06:00h
El responsable per al País Valencià de Tecnocasa, Carlos Alonso, destaca que la rendibilitat de la inversió en un pis en València "és bona". / EFE

VALÈNCIA. Ja ningú nega el problema habitacional que hi ha a la ciutat de València. Els preus dels lloguers són cada vegada més alts i comprar una vivenda tampoc no està a l'abast de qualsevol. Un informe elaborat per Tecnocasa junt amb la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona determina que el lloguer mitjà a València ronda els 675 euros i que els preus de les hipoteques estan al voltant dels 1.300 euros per metre quadrat.

L'estudi no se centra només en l'anàlisi dels preus, sinó que també perfila les persones que opten a llogar un habitatge i aquelles que prefereixen comprar-ne. En aquest segon cas, els tècnics de Tecnocasa asseguren que el 60% compren la seua primera residència i que el 35% dels compradors adquireixen vivendes per a invertir, principalment per a destinar-les al mercat de lloguer.

Aquesta anàlisi revela que el nombre d'inversors en habitatge a València supera, en termes relatius, els de Madrid i Barcelona, on els percentatges estan al voltant del 30% i el 23,5%, respectivament. Segons explica el responsable del departament d'anàlisi i informes de Grupo Tecnocasa, Lázaro Cubero, el perfil d'aquests inversors "no és sempre el de grans grups o empreses". Segons assenyala, en moltes ocasions es tracta de persones que viuen en la zona on compren el pis, que tenen estalvis i s'han sentit atrets per l'augment del valor dels immobles.

I és que València és una ciutat 'atractiva' per a la inversió. El responsable per al País Valencià de Tecnocasa, Carlos Alonso, destaca que la rendibilitat de la inversió en un pis en València "és bona". En aquest sentit, apunta que es pot obtindre una rendibilitat bruta anual superior al 8%. Així, assenyalen que el temps necessari per a recuperar la inversió ronda els 13 anys. 

Els preus s'estanquen

Però, segons alerten els tècnics de la immobiliària, el volum de compravenda d'habitatges comença a reduir-se a la ciutat de València. Segons assenyalen, ha caigut un 11% en el primer trimestre del 2019 en comparació amb el mateix període de l'any passat. Això ha comportat també un estancament dels preus del metre quadrat, que, segons l'informe, fa 5 trimestres que està estancat en els 1.300 euros i, fins i tot, podria estar baixant lleugerament.

No obstant això, consideren que aquestes dades de moment "no són preocupants" i descarten que es produïsca un esclat de la bombolla immobiliària als nivells de l'any 2008. De fet, consideren que la reducció de la compra és "normal" després de tants anys de creixement.

Del que sí que alerten és que el preu de mercat ha baixat, i "això és una cosa que els venedors encara no entenen". Per això, apunten que s'estan traient al mercat vivendes amb els preus unflats al voltant d'un 21%. En aquest sentit assenyalen que el preu mitjà pel qual una vivenda ix al mercat oscil·la els 154.000, però que el preu final de venda ronda els 127.000 euros.

Les previsions que fan des de Tecnocasa apunten que a partir d'ara les vendes d'habitatges no creixeran de forma sostinguda, qüestió que està "relacionada amb el preu". Així, apunten que les dades porten a pensar que els pròxims mesos els preus seran semblants als actuals, tot i que poden baixar en zones determinades, com ara el centre, on havien pujat molt els últims anys.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next