València obri el procés perquè la ciutadania decidisca sobre el nou disseny de la plaça de l'Ajuntament

El veïnat pot fer les seues aportacions a través d'un qüestionari de la pàgina web creada per a informar sobre tot el projecte de participació
8 octubre 2019 13:33h
La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha presentat aquest dilluns el projecte junt amb la vicealcaldessa, Sandra Gómez. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA 

VALÈNCIA. L'executiu municipal de València ha obert el procés de participació que donarà les primeres pinzellades per a la futura remodelació de la plaça de l'Ajuntament. Aquesta iniciativa és el pas previ per a establir la direcció que han de marcar els projectes que competiran en el concurs d'idees convocat per a idear la reurbanització de la plaça. 

Aquest procés de participació ja compta amb una pàgina web sota el nom de 'Pensem la plaça'. A través d'ella, s'oferirà tota la informació sobre les accions que durà a terme l'Ajuntament per a plantejar el procés de participació. De moment, ja ha anunciat que s'obrirà un qüestionari –que s'activarà el pròxim dijous 10– perquè els veïns puguen implicar-se de forma directa a aportar idees sobre la transformació d'aquest nucli urbà. 

"Volem que el disseny de la plaça també vinga de la mà de la ciutadania", ha explicat la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, que ha presentat aquest dilluns el projecte junt amb la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía. 

Aquesta fase de participació estarà dirigida en tres àmbits concrets. El primer d'ells, sota el nom de Xarxa, es dedicarà a analitzar les propostes en matèria de mobilitat i accessibilitat. En segon lloc, el punt referent a l'Espai tractarà el mobiliari, les zones verdes que es volen incorporar i vetlarà perquè es consolide com una plaça "inclusiva, feminista i sostenible", segons ha apuntat Elisa Valía. Finalment, un dels eixos amb què comptarà el projecte és l'Activitat que es desenvolupe al si de la plaça per a respectar totes les propostes de caràcter cultural i social que se celebren. 

Un procés "complex", segons ha definit Valía, que conjugarà totes les idees tant de persones a títol individual com també associacions de veïns o agents socials i econòmics. Per aquesta raó, vindrà de la mà d'un grup motor en què participaran experts universitaris, agents de l'administració pública i associacions. D'altra banda, també podran dir la seua un grup tècnic, de coordinació municipal, perquè totes les idees que vagen proposant-se s'estudien amb la seua viabilitat urbanística i es ponderen segons les opinions expertes. Així mateix, Valía ha informat que ja s'ha constituït una mesa política perquè tots els partits polítics puguen ser informats de com avança el procés. 

Mobilitat, mascletaes i quioscs de flors, fronteres a respectar

Aquest procés de participació a càrrec de l'empresa Paisaje Transversal, però, compta amb alguns límits dels quals ha de partir el projecte inicial i que no podran posar en qüestió. Un d'ells és l'informe pertinent de mobilitat i les propostes de conversió en espai de vianants de la plaça, que estaven reflectits en la planta viària que ja va presentar en el seu moment la regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez

Un dels altres elements a tindre en compte és l'espai reservat per a les mascletaes per a la festivitat de Falles. Dins de l'espai que també s'haurà de conservar serà el dedicat als quioscs tradicionals de flors que treballen a la plaça i que observen amb reticència el projecte de remodelació. 

En canvi, la gran font de la plaça de l'Ajuntament podria eliminar-se del nou traçat, ja que no s'ha marcat com una línia roja a respectar en el futur projecte. Tots aquests límits són una de les línies en què ha treballat la Regidoria de Participació durant el mes de setembre abans d'encetar el procés per a la ciutadania. 

Calendari d'actuacions

Aquest octubre és quan es recolliran les idees de tots els agents que vulguen intervindre a aportar idees que sumen a la remodelació de la plaça. En la primera setmana de novembre, s'arreplegarà la proposta de millora. Abans de Nadal, segons ha explicat Elisa Valía, es trauran les conclusions de l'informe de participació perquè es puga convocar el concurs d'idees de remodelació de la plaça. Valía, de moment, ja ha anunciat que la setmana que ve mantindrà la primera reunió amb una mesa d'entitats per a pactar les primeres línies del procés. A més, durant aquest mes s'emprendran diverses accions per a tractar de recopilar les propostes del veïnat. 

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next