València reclama a Ábalos que prioritze les inversions en rodalia

Ribó planteja incloure el servei de rodalia en el transport metropolità per a crear una targeta única
28 març 2019 17:00h
Gómez defensa el treball fet per l'actual govern estatal i la inversió del ministeri. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Tot i que en un principi ha semblat que el govern de la Nau –format per Compromís, PSPV i València en Comú– no tindria un vot comú respecte a la moció presentada pel grup municipal Compromís, que insta el Ministeri de Foment a prioritzar les inversions en rodalia, finalment el grup socialista també ha donat suport a la proposta. Així, aquesta moció s'ha aprovat en el ple municipal de l'Ajuntament de València amb els vots a favor de l'equip de govern i Ciutadans i l'abstenció del PPCV i de la regidora no adscrita. 

D'aquesta forma, València acorda instar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, a prioritzar la inversió en la millora de les línies del servei de rodalia de València i destinar així més recursos a personal, infraestructures i manteniment. També s'ha acordat instar el govern de l'Estat a mantindre el projecte de pressupostos del 2019, que contempla una partida global de 174 milions d'euros per al servei de rodalia de València.

A més, la moció reclama una bona coordinació entre les entitats Renfe i Adif per tal d'evitar els retards causats per la regulació del trànsit ferroviari i que es complisquen els horaris dels trens de rodalia.

La moció presentada pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, proposa, a més, la reducció general dels preus de tots els títols de transport i que l'abonament de 10 viatges tinga una vigència anual i no mensual, com ja ocorre en altres mitjans de transport. Així mateix, es demana una optimització en la gestió dels torns –especialment en les hores punta–, l'establiment d'un únic canal centralitzat i coordinat d'informació a la persona usuària i un canal en línia unificat de suggeriments i reclamacions tant de Renfe com d'Adif.

El PSPV hi dona suport, però defensant Ábalos 

Durant el debat plenari, la portaveu municipal del PSPV, Sandra Gómez, ha expressat que, tot i donar suport a la moció, defensen el treball fet per l'actual govern estatal i la inversió aprovada per a la xarxa de rodalia del ministeri.  

"El govern de Pedro Sánchez ha sigut sens dubte el que més aposta ha fet pel servei de rodalia a la ciutat de València", ha indicat la portaveu del PSPV al consistori, Sandra Gómez, poc abans d'iniciar-se el ple. "De fet, els pressuposts generals de l'Estat que major pujada han contemplat per a reformar i remodelar les nostres línies de rodalia han estat els del govern socialista", ha continuat la regidora socialista, qui ha recordat l'anunci d'adquisició de nous trens de rodalia per a renovar el parc de vehicles.

Model de targeta única

"És imprescindible una millora del servei de rodalia", ha subratllat l'alcalde de València i candidat de Compromís a l'Alcaldia, Joan Ribó, abans de l'inici del ple municipal, qui ha llançat un missatge dirigit al ministre de Foment, José Luis Ábalos, perquè "faça el favor de posar en marxa tots els seus compromisos". 

"Hui ix publicat un estudi que demostra que Metro i EMT estan augmentant en nombre d'usuaris, mentre que el rodalia està decreixent d'una forma important i és perquè el rendiment i el funcionament d'aquest mitjà és cada vegada pitjor", ha assenyalat al respecte Ribó.

En eixe sentit, l'alcalde ha exposat que la proposta municipal planteja la necessitat d'integrar en un "futur" el servei de rodalia en el transport metropolità "per a anar a un model d'una targeta única". "Mentre que a València cada mes està baixant el nombre de persones que utilitza el transport privat, estem veient que a les entrades i les eixides de la ciutat està augmentant", ha destacat el primer edil, qui ha considerat això una contradicció que impedeix que baixe l'ús del cotxe privat i es disminuïsquen els embussos i la contaminació.

"S'està deixant morir el rodalia"

Per la seua banda, la portaveu del grup València en Comú, María Oliver, ha indicat al començament del ple de març que li preocupa "molt l'actitud del Ministeri de Foment" i ha recordat que el ple va aprovar la paralització de l'ampliació de la V-21, que també ha sigut motiu de debat al si del govern de la Nau. "És més urgent que les inversions del ministeri es posen en el que realment acompassa les polítiques de mobilitat de la ciutat, que són els rodalies", ha exposat Oliver, qui ha subratllat que "en els últims anys s'està deixant morir" aquest mitjà de transport.

"És cert que l'ús de mitjans de transport alternatius està pujant –ha continuat la candidat de Podem a l'Alcaldia–, però això no es pot implementar si no tenim inversions pe part del ministeri per a reforçar el rodalia i que la gent dels pobles del voltant puga vindre ací amb un mitjà que considerem prioritari." Al respecte, ha demanat al ministre Ábalos que "escolte" la proposta municipal i que siga "conseqüent amb aquest ple".

next