València tria els membres de les 926 meses electorals per al 10N

Els requisits per a formar-ne part són saber llegir i escriure, i ser menor de 70 anys
15 octubre 2019 18:40h
Els ciutadans escollits per sorteig per a les meses electoral rebran en els pròxims dies la corresponent notificació, junt amb un manual d'instruccions sobre les funcions. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El consistori ja ha escollit per sorteig els membres que configuraran les 926 meses electorals de València per a les pròximes eleccions generals del 10N. Un total de 583.311 residents podran votar en aquesta cita electoral per al parlament espanyol, en què es triaran els representants al Congrés dels Diputats i al Senat. L'Hemicicle municipal ha acollit aquest matí la sessió extraordinària del ple de la corporació en la qual s'ha fet el sorteig preceptiu per a configurar les meses electorals de la cita electoral, segons estableix la Llei orgànica del règim electoral general. La sessió ha estat presidida per l'alcalde de València, Joan Ribó.

El nombre de meses electorals serà de 926, i 590 les seccions, que es disposaran en un total de 274 col·legis electorals. En aquesta convocatòria, la mesa que compta amb un major nombre de potencials votants es localitza al districte 3 (Abastos), secció 27-B, amb 993 votants; i la que té el menor nombre és la de la subsecció 3C del districte 19 (Pobles del Sud), amb 242 electors. En total, a la circumscripció de València concorren un total de 18 candidatures a la cambra baixa i 16 a la cambra alta.

La formació de les meses electorals competeix als ajuntaments sota la supervisió de les juntes electorals de zona. La presidència i les vocalies de les meses electorals han de ser designades per sorteig públic entre totes les persones incloses en la llista d'electors de cada mesa. Així ho ha recordat el secretari general de la corporació, Hilario Llavador, a l'inici de la sessió plenària, que ha comptat amb la presència del president de la Junta Electoral de Zona, Félix Blázquez; i del secretari d'aquesta entitat, Luciano Borges.

Els requisits per a formar part de les meses electorals són saber llegir i escriure i ser menor de 70 anys –encara que es pot renunciar a assumir la funció a partir dels 65 anys–. A més, les persones que exercisquen la presidència han d'estar en possessió del títol de Batxillerat o el de Formació Professional de segon grau, o subsidiàriament el de Graduat Escolar o equivalent.

Segons ha informat l'Ajuntament, la normativa assenyala que la determinació dels membres de les meses es farà mitjançant una aplicació informàtica per a la qual es necessiten dos números de dues xifres cadascun. En la sessió plenària d'aquest dimarts s'han extret quatre xifres d'una bossa, de manera aleatòria, tasca que han exercit els membres de la corporació Pere Fuset, Santiago Ballester, Javier Copoví i Emiliano García. 

Els dos números resultants, 97 i 86, s'introdueixen seguidament en una aplicació informàtica específica, que en fa ús mitjançant un algorisme matemàtic que garanteix la seguretat i la criptografia de tot el procés: el primer valor indica el coeficient de salt en la llista d'electors, mentre que el segon número indica el nombre de vegades que s'ha de remenar la llista d'electors obtinguda del procés anterior. El resultat determina, finalment, la designació de cadascun dels components –una presidència i dues vocalies– i els seus corresponents suplents de cada mesa electoral.

Els ciutadans escollits pel sorteig rebran en els pròxims dies la corresponent notificació, junt amb un manual d'instruccions sobre les funcions. A partir d'aquest moment, disposen d'un termini de set dies per a al·legar davant la Junta Electoral de Zona causa justificada i documentada que els impedisca l'acceptació del càrrec. Per exemple, no poden ocupar la presidència ni les vocalies les persones que concórreguen a les eleccions com a candidates. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next