Els valencians comptaran amb 55 milions de paperetes per a les Corts en més de 6.000 meses electorals

Les peticions de vot per correu al País Valencià augmenten un 235% respecte al 2015 
27 abril 2019 13:50h
Enguany hi ha hagut 189.655 sol·licituds de vot per correu. / GVA

VALÈNCIA. Els valencians comptaran amb prop de 55 milions de paperetes distribuïdes en 6.044 meses electorals per a elegir aquest diumenge el pròxim president o presidenta de la Generalitat, en els primers comicis autonòmics "singularitzats" del País Valencià.

Així ho ha explicat aquest dissabte la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que ha donat a conéixer el dispositiu electoral i ha assegurat que "tot està ja preparat" perquè la jornada electoral d'aquest diumenge, en la qual coincideixen les eleccions autonòmiques i generals, "siga un èxit". Els col·legis obriran a les 8.00 hores, mitja hora després es constituiran les taules i a les 9.00 hores s'iniciarà la votació.

Bravo ha recordat que un total de 3.657.140 persones estan cridades a les urnes, 47.916 electors més que en els comicis del 2015. D'elles, 3.547.987 resideixen oficialment en el País Valencià i 108.153 estan censades a l'estranger. A més, ha destacat que les peticions de vot per correu han augmentat en un 235%, amb 189.655 sol·licituds enfront dels 54.484 valencians que van optar el 2015 per aquesta modalitat.

A les eleccions autonòmiques concorren un total de 1.378 candidats per 18 formacions, que opten a 99 escons. D'ells, el 51,8% (714) són homes, mentre que el 48,2% són dones (669). Bravo ha posat en valor que aquestes xifres van més enllà del que estableix la Llei d'Igualtat.

Per al funcionament de la jornada, la Generalitat ha destinat al voltant de 3,5 milions d'euros. Un total de 18.132 persones atendran les 6.044 meses disposades en 2.223 col·legis electorals. Actuaran com a presidents i vocals i comptaran amb l'assistència de personal de la Generalitat, ajuntaments i l'administració central de l'estat, així com amb apoderats de partits polítics.

Així, el dispositiu de personal públic ascendeix a 4.806 persones. Entre ells estaran els encarregats que obriran i tancaran els col·legis electorals, prepararan taules i urnes. A més, 2.583 empleats públics exerciran de representants de l'administració en els centres de votació.

A ells se sumen altres 122 persones que treballaran en el centre neuràlgic de la Ciutat Administrativa Nou d'Octubre en tasques de control d'escrutini, difusió de dades i atenció d'incidències. Així, 111 agents de la Policia de la Generalitat procuraran la seguretat dels comicis. Amb tot, al voltant de les 14 hores l'administració podrà oferir un primer avanç sobre participació i un segon avanç a les 18 hores.

El recompte

La consellera ha explicat que el recompte de les eleccions a les Corts començarà "més tard" i, per tant, el procés de recepció i difusió dels resultats serà "més lent" que en les anteriors convocatòries. La concurrència de comicis generals i autonòmics obliga a establir un ordre pel qual els primers resultats a conéixer-se seran els del Congrés dels Diputats i, seguidament, es comptabilitzaran els del Senat.

Així, fins que no acabe el recompte de la Cambra Alta, el format de la qual fa que aquest procés siga "més laboriós", no podran obrir-se les urnes autonòmiques. Bravo ha avançat que el resultat del Senat "no sol conéixer-se fins a avançada la nit", així que les dades autonòmiques "entraran més tard i amb lentitud". A les 22.30 hores hi haurà dades amb un índex escrutat reduït i a les 00.00 hores començarà a conéixer-se informació sobre un percentatge superior.

La ciutadania podrà seguir la informació relativa a les eleccions a les Corts a través d'un portal web divulgatiu en dos formats: una aplicació web i una altra per a dispositius Android.

next