Diari La Veu del País Valencià
Els valors del camp valencià queden retratats en els treballs guanyadors del concurs Click a l’Horta

VALÈNCIA. Carxofes, encisams i carabassetes han emés el seu veredicte! Click a l’Horta, el concurs de fotografia participativa i inclusiva sobre els camps de cultiu valencians impulsat per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l’Ajuntament de València, ha entregat aquest dissabte, 30 de març, els seus guardons als millors treballs. Durant el desenvolupament del certamen, que ha comptat amb 277 participants, s’han elaborat uns 60 reportatges i s’han compartit més de 800 fotografies a través de la xarxa social Instagram.

Entre aquests treballs, Pablo Marín García s’ha alçat com a vencedor en la categoria de reportatge, mentre que els usuaris Miguel Beltrán (@miguelbelrod), amb la sèrie Geometries; @soniayo87, amb Històries quotidines…; Emilio M. (@emival_fotos), amb L’horta de don Paco, i Moisés Valls (@vlc_moises), amb Inquilins, han sigut els quatre guardonats en la secció Instagramer.

Per la seua part, el premi especial Tribunal de les Aigües ha sigut concedit a Arturo López (@alopezc72) pel seu projecte Regando i el d’EMT València ha recaigut en Ana Mont (@anamont03) i el seu treball A la voreta de l’horta. A més, Francisco Gil Muñoz (@francisco.gilmunoz) ha rebut una menció especial EMT gràcies a la seua sèrie Eixida d’emergència.

Els premis han sigut concedits en l’Agromuseu de Vera durant un acte en què han participat la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo; el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, i el president del Tribunal de les Aigües, José Font Sanchis.

Després del lliurament de guardons, aficionats i experts han pogut gaudir d’un aperitiu a càrrec de Cervesa Túria en l’Agromuseu de Vera, un enclavament de gran rellevància patrimonial. El jurat de les categories Reportatge i Instagramers ha estat compost per la fotoperiodista Eva Máñez, el creador i docent Julián Barón i el Manager IgerValència Andrés Carrión.

Diferents representants de l’EMT han exercit com a jutges en la seua categoria corresponent i, pel que fa al premi del Tribunal de les Aigües, els responsables de seleccionar les peces han sigut Juanjo Ajado i Amado Bimbo.

Com apunta Máñez, en l’apartat de Reportatge s’ha tingut especialment en compte que els projectes presentats “no foren col·leccions de fotografies, sinó que hi haguera un cos, una idea, un concepte que unira totes les imatges de cada projecte. Buscàvem que existira una intenció”. Respecte a Pablo Marín, destaca que aporta “una visió contemporània, compromesa i amb una perspectiva crítica de l’horta valenciana”.

No en va, l’autor incorpora en el seu treball els reflexos d'”un món que desapareix”, envoltat per una carretera, i en el qual també existeixen enderrocs i contaminació. Pel que fa a la categoria Instagramer, s’han valorat especialment “les imatges atrevides i en les quals véiem que la gent arriscava”. A més, s’ha tingut molt en compte “el sentit de l’humor, el color i l’alegria”, indica Máñez.

Un certament per a tots

En aquest certamen podia participar qualsevol amb ganes de retratar l’esperit vital de l’horta a través de la seua càmera o telèfon mòbil. Els treballs presentats havien de tindre una temàtica documental o fotoperiodística i ser capaços de plasmar els valors del camp valencià (el seu caràcter pròxim i vital, la seua mescla d’innovació i tradició, …).

Durant el temps de durada del projecte, els participants han pogut recórrer l’horta amb l’objectiu de capturar moments únics d’aquests racons en els quals la terra i els seus fruits encara són els protagonistes. A més, s’han realitzat sis eixides organitzades amb 25 instagramers per l’horta en la qual diferents experts han compartit els seus coneixements sobre el lloc.

A través d’aquestes iniciatives, a més d’acostar l’horta a la ciutadania i valorar els productes que en ella es cultiven, s’ha buscat conscienciar sobre la importància de posar en marxa una xarxa alimentària de quilòmetre zero, saludable, ecològica i sostenible.

A més, en l’apartat #SomTerra s’han confeccionat microentrevistes a agricultors, treballadors i empresaris de l’horta valenciana; en #FemHorta, l’equip del projecte s’ha endinsat en el treball diari dels agricultors, i en #MengemHorta s’han compartit receptes de temporada recomanades pels professionals del camp. Els directes #ClikcersMeetings han servit per a conéixer una mica més de prop els participants en aquesta aventura.

Comparteix

Icona de pantalla completa