Les vaques arriben al Prat de Cabanes-Torreblanca després de fer 60 quilòmetres de transhumància

Una quarantena d'animals acompanyats pels seus pastors i per algunes persones que es van voler sumar al camí han seguit la ruta ramadera recuperada el 2018
6 febrer 2019 16:55h
És el segon any que aquest ramat constituït per vaques de carn segueix aquest recorregut. / GENERALITAT

VALÈNCIA. La Conselleria de Medi Ambient, a través dels parcs naturals del Prat de Cabanes-Torreblanca i el Parc Natural de Penyagolosa, promou les activitats respectuoses amb el medi ambient i que revitalitzen l'economia de la zona, com és en aquest cas la ramaderia extensiva, per tal d'avançar en pràctiques i models més sostenibles. 

El passat 4 de febrer les vaques de la ramaderia de Fernando Robles van utilitzar les vies pecuàries que uneixen els dos parcs naturals –el de Penyagolosa i el del Prat de Cabanes-Torreblanca– per a baixar de la muntanya a la plana.

Les aproximadament 40 vaques que van fer el recorregut anaven acompanyades dels seus pastors, que van fer els 60 kilòmetres que hi ha de distància a peu o a cavall. A més, algunes persones es van voler sumar al camí per a fer aquesta ruta ramadera. 

És el segon any que aquest ramat constituït per vaques de carn (amb certificat del CAECV com ecològic) segueix aquest recorregut, en què baixa de les terres més fredes de la muntanya, on passa l'estiu, a les més benèvoles de la costa per a passar l'hivern aprofitant les pastures del Prat. La seua transhumància fa possible una ramaderia extensiva, tradicional, sostenible i de la qual s'obtenen productes de qualitat. 

L'any passat els ramats van tornar a xafar el Prat de Cabanes-Torreblanca per primera vegada en 25 anys. Així, el 5 de febrer del 2018 les vaques Fernando Robles van entrar al Prat després d'un viatge transhumant de tres dies a peu des de Vistabella del Maestrat, on pasturen habitualment. 

Els beneficis de la ramaderia extensiva

Des de la Conselleria remarquen que la ramaderia extensiva és una pràctica tradicional i sostenible, que utilitza zones no aptes per a l'agricultura –com és el cas d'algunes terres incloses als espais naturals protegits– i que té molts avantatges respecte a la ramaderia intensiva, caracteritzada per l'elevat consum energètic i d'aigua, per ser una indústria altament contaminant i per oferir productes de menor qualitat.

Així, indiquen que la ramaderia extensiva "produeix millores ambientals en els agrosistemes i la biodiversitat; és un dels mètodes amb millor relació cost/benefici per a prevenir incendis; dinamitza l'economia de les zones rurals; satisfà la demanda social de menjar sa i produït de forma sostenible; proporciona unes millors condicions per als animals, i és també una eficaç ferramenta en la lluita contra el canvi climàtic".

next