Un veí d'Elx denuncia haver sigut detingut per parlar en valencià

Jafet Pinedo relata que dos policies li van requerir que parlara en castellà mentre procedien a la seua identificació
16 juliol 2019 19:44h
Jafet Pinedo (esquerra) en una imatge d'arxiu. / GRUPO TORTUGA

ELX. L'entitat El Tempir d'Elx ha denunciat un cas de discriminació lingüística protagonitzat per agents de policia destinats a la capital del Baix Vinalopó. Segons relata l'entitat, recollint el testimoni del denunciant, l'il·licità Jafet Pinedo va denunciar haver patit un tracte discriminatori per parlar en valencià. Segons el comunicat d'El Tempir, els fets van succeir el passat 20 de juny quan Pinedo, anant en bicicleta pel carril bici a l'altura del conservatori de música d'Elx, va haver d'eixir-se'n de la via perquè va trobar-hi dos turismes sense cap identificació oficial que estaven aturats i entrebancaven la circulació. Tot seguit, va retraure aquesta situació als ocupants dels vehicles i després va fer camí.

Segons el relat del denunciant, uns metres més endavant va haver d'aturar la bicicleta davant el requeriment d'un ocupant d'un dels automòbils que ocupaven el carril bici. "Al remat, aquests vehicles eren cotxes policials sense cap identificació", explica El Tempir.

"Dues persones es van identificar com a agents de la policia nacional, cosa que va provocar que Pinedo preguntara què succeïa. Els agents li van demanar la identificació i, a continuació, sense cap mena d'explicació, el van escorcollar amb el requeriment que els deixara de parlar en valencià, cosa que es va negar a fer. Com a conseqüència de tot plegat, va ser traslladat a la comissaria, on els agents van registrar una denúncia contra el detingut per insultar, presumptament, els agents; per negar-se identificar-se; per oposar-se a ser escorcollat, i per adreçar-se en valencià als agents", explica el comunicat.

Davant dels fets denunciats, la Junta Directiva d'El Tempir considera que els agents de la policia "han mostrat una ideologia clarament i manifestament contrària a la igualtat lingüística, perquè, com a servidors públics, han de respectar els drets lingüístics dels ciutadans; en aquest cas concret, els de Jafet Pinedo". Així mateix, la directiva d'El Tempir ha volgut traslladar el seu suport a Pinedo.

Per a El Tempir, aquestes actituds "valencianòfobes i clarament supremacistes cerquen la renúncia a la llengua i desincentivar-ne l'ús entre els valencianoparlants". L'entitat pel valencià lamenta que parlar en valencià a un agent puga ser considerat com una falta de respecte alhora que assenyala que "és intolerable i un atemptat contra la llibertat d'expressió el fet de voler dissuadir valencians de fer servir la nostra llengua".

Visita al jutjat

Segons publica Onda Cero, el 24 de juliol hi ha prevista una vista als jutjats d'Elx per a dirimir la denúncia presentada per Jafet Pinedo contra els dos agents que el van detindre. El veí il·licità demana que es reconega, a més, el seu dret a expressar-se en valencià en totes les instàncies públiques i institucions.

next