El veïnat del bloc 2 del carrer dels Caixers de València, sota l'amenaça d'un desnonament "imminent"

Les famílies afectades per aquest assetjament immobiliari lamenten que, malgrat que han acudit a diverses instàncies municipals i autonòmiques, cap d'elles ha pogut posar sobre la taula una solució perquè no hagen d'abandonar la casa i, fins i tot, el barri 
7 desembre 2019 14:25h
Alguns dels veïns es veuen immersos en procediments judicials perquè no els facen fora de la seua casa; d'altres, estan rebent cartes amenaçadores dels propietaris de l'immoble. / VEÏNAT EN PERILL D'EXTINCIÓ

VALÈNCIA. Dos mesos després de fer un crit d'alerta, el veïnat del bloc 2 del carrer dels Caixers de València es veu amenaçat per un desnonament "imminent". El passat 30 de setembre, ja van denunciar que es veurien obligats a abandonar les seues cases quan finalitze el contracte de lloguer que tenen actualment perquè l'empresa Good Capital Investment ha adquirit la finca sencera i ha decidit no renovar-los el contracte d'arrendament. Els inquilins denunciaven que la decisió de l'empresa els obliga a deixar "sa casa de tota la vida" i el seu barri, i fins i tot la ciutat, perquè no poden assumir un lloguer actual amb els seus sous i pensions.

Aquest dimecres, 4 de desembre, en una roda de premsa convocada al vestíbul del bloc afectat, els veïns van explicar la dramàtica situació en què es troben, i van lamentar que les autoritats "no han fet res durant aquest temps per a evitar-ho".

Els afectats asseguren també que les declaracions de l'alcalde, Joan Ribó, i de la vicealcaldessa, Sandra Gómez, fetes als mitjans de comunicació amb la intenció de calmar l'opinió pública no van servir per a garantir el dret a l'habitatge dels seus residents. Ribó i Gómez van assegurar que el bloc mantindrà l'ús residencial.

La realitat, però, és que alguns dels veïns es veuen immersos en procediments judicials perquè no els facen fora de la seua casa; d'altres, estan rebent cartes amenaçadores dels propietaris de l'immoble.

Blanca, resident a la finca, explica: "He rebut una carta que amenaça represàlies si no abandone la casa en un termini d'un mes". I afegeix: "Els propietaris diuen que tenen una llicència d'obra per necessitats de reformes estructurals, però no aporten cap justificant". Per això, assegura que "és totalment irregular que l'empresa propietària al·legue reformes estructurals i no haja informat tot el veïnat", i demana que es mostre "la documentació que justifique les seues pretensions”.

Jesús, un altre veí, va explicar "les llargues gestions" que ha hagut de fer amb l'administració local per tal de trobar una solució habitacional. El resultat: "Hem d'esperar que córrega la llista d'espera en què estem apuntats".

Veïnat en Perill d'Extinció considera que el veïnat pateix un assetjament immobiliari inacceptable, i argumenta que l'empresa Good Capital Investment SRL està utilitzant "mètodes il·legals" per a intentar que el veïnat abandone les cases "amb amenaces i coaccions". Expliquen també que l'empresa utilitza l'Ajuntament com a excusa, en al·ludir a una llicència municipal que encara no està concedida i a unes reformes estructurals "que no són necessàries si no es demostren amb els oportuns informes tècnics".

El veïnat de Caixers 2 ha acudit a diverses instàncies municipals i autonòmiques, però cap d'elles ha pogut posar sobre la taula una solució perquè no hagen d'abandonar la casa i, fins i tot, el barri. 

"L'Administració no ofereix solucions al veïnat obligat a abandonar els seus habitatges per culpa de l'especulació urbanística", recull la nota de premsa. I continua: "És especialment dolorosa la inacció de l'Ajuntament de València i els seus màxims responsables que, després de fer unes declaracions per a confondre l'opinió pública i espolsar-se responsabilitats, no s'han molestat a rebre els i les veïnes, ni acudir a conéixer de primera mà la situació dels seus conciutadans amenaçats de quedar-se al carrer, a escassos metres de la casa consistorial".

Per això, demanen per part de l'Ajuntament "una intervenció decidida en la defensa dels veïns i veïnes de Ciutat Vella perquè la limitació de canvis d'usos o mesures semblants no són suficients per a evitar l'expulsió del veïnat". "És necessària una política activa a favor de l'habitatge públic", remarquen.

"Lluitarem fins al final per evitar el desnonament del veïnat de Caixers 2 i emprendrem els passos legals necessaris per a fer front a l'assetjament immobiliari", avisen, i recorden que aquest cas és "un més d'entre els milers que cada dia es produeixen a la ciutat". "Cal estar units i preparats per a evitar que València es convertisca en un parc temàtic al servei dels fons d'inversió i els empresaris turístics", conclou la nota.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next