El veïnat del bloc 2 del carrer dels Caixers de València denuncia que una empresa l'expulsa del barri

Els inquilins d'un edifici del Carme asseguren que Good Capital Investment ha adquirit la finca on viuen i els ha informat que no els renova el contracte de lloguer
30 setembre 2019 11:46h
El veïnat del bloc dels Caixers número 2 assegura que no pot fer front a un nou lloguer al barri. / DLV

VALÈNCIA. Els veïns del carrer dels Caixers número 2 de València es veuran obligats a abandonar les seues cases quan finalitze el contracte de lloguer que tenen actualment perquè l'empresa Good Capital Investment ha adquirit la finca sencera i ha decidit no renovar-los el contracte d'arrendament. Els inquilins denuncien que la decisió de l'empresa els obliga a deixar "sa casa de tota la vida" i el seu barri, i fins i tot la ciutat, perquè no poden assumir un lloguer actual amb els seus sous i pensions.

Així ho han denunciat aquest dilluns els habitants del bloc d'edificis, emparats pels col·lectius Entre Barris i Veïnat en Perill d'Extinció, en una roda de premsa a la porta de sa casa. Els veïns han explicat que quan l'empresa –de capital valencià i romanés– va adquirir l'edifici, els va enviar una carta comunicant-los que havien d'abandonar el bloc en un termini de 30 dies.

D'això ja fa tres mesos, ja que les converses entre els advocats dels veïns i de l'empresa van aconseguir que els inquilins es pogueren quedar fins que se'ls acabe el contracte de lloguer, que en molts casos acaba en finalitzar l'any. Entre els veïns hi ha una dona aturada amb un fill menut, un artista de 46 anys, Jesus Arrué, que fa més de 15 que hi viu a l'edifici, i una dona de 84 anys, Teresa Ramón, que és veïna de l'edifici des de fa 60 anys.

Tots ells es consideren "fills del barri" i asseguren que els estan expulsant d'un lloc que no volen abandonar. Asseguren que el centre històric de la ciutat està buidant-se de veïns perquè fons d'inversió com Good Capital Investiment estan fent fora els habitants per a convertir les seues cases en habitatges turístics. En aquest sentit, expliquen que són ells, els veïns, els que fan barri, i es coneixen de tota la vida. Per això, no volen començar de nou en un lloc on no coneixen ningú.

Aquest és sobretot el cas de Teresa Ramón. Ella viu de lloguer amb una renda antiga, la qual cosa significa que l'empresa no pot fer-la fora de l'edifici, però sí que pot expulsar els seus veïns. Aquesta dona no vol marxar de sa casa, però tampoc vol viure envoltada d'habitatges turístics. A més, explica que els nous propietaris volen portar a terme una reforma integral de l'edifici i durant eixe temps ella sí que hauria de marxar. Els seus advocats estan negociant una solució o bé econòmica o bé habitacional per a Teresa Ramón, que assegura que amb els seus 700 euros de pensió no pot fer front a un lloguer 'normal' al seu barri.

En els mateixos termes s'expressa Jesus Arrué, que després de 15 anys vivint a la mateixa casa comenta que el preu del seu lloguer no s'ha incrementat molt i encara pot fer-li front. Però assegura que si finalment ha d'abandonar sa casa, amb el que guanya com a artista autònom no pot pagar-se un lloguer al barri. Arrué explica que aquesta situació la pateixen molts veïns d'un barri que està amenaçat pel turisme i que, si segueix així, es quedarà sense veïnat. En aquest sentit, el col·lectiu Veïnat en Perill d'Extinció assegura que el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella (PEP de Ciutat Vella) ja alerta d'aquest problema.

Al carrer dels Caixers número 2 hi ha huit habitatges, dels quals sis estan habitats, i dos baixos, que ja han tancat. Els seus inquilins asseguren que han tractat de buscar una solució "cridant a totes les portes", però no han aconseguit cap ajuda. De fet, Arrué assegura que s'ha arribat a reunir amb assessors de la vicealcaldessa, Sandra Gómez, que tampoc no l'han ajudat. A més, assegura que al barri hi ha vivendes públiques tancades "perquè no hi ha diners per a condicionar-les" i lamenta que, segons assegura, sí que hi haja diners per a construir habitatge públic nou en altres barris.

Així, el veïnat de l'edifici exigeix a l'empresa propietària que renove els contractes de lloguer per cinc anys a un preu just i assequible als inquilins que hi viuen a Caixers número 2. D'altra banda, demanen a les administracions que "es posicionen en contra d'aquest tipus de pràctiques depredadores" i que compren el bloc Caixers número 2 per a destinar-lo a habitatge social. Si la situació d'aquests veïns no es reverteix, el col·lectiu Veïnat en Perill d'Extinció assegura que portarà les seues reivindicacions al carrer.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next