El veïnat d'Orriols protesta contra l'obertura d'un centre d'extrema dreta al barri

El nou Casal Romeu està vinculat a Valentia Forum, una organització ultradretana coneguda pels seus atacs a gitanos, feministes i migrants
13 setembre 2019 18:00h
La concentració tindrà lloc dissabte a les 18 hores. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Diversos col·lectius de veïns i associacions del barri d'Orriols, a València, es concentraran aquest dissabte per a reclamar un barri "lliure d'odi" i contra la "impunitat de l'extrema dreta", dos lemes amb els quals protestaran contra l'obertura del Casal Romeu, vinculat a l'organització d'extrema dreta Valentia Forum.

Aquesta organització es va crear el 2017 i replica un model similar al d'Hogar Social Madrid o el d'España 2000, que es basa en la creació de centres socials en barris de classe baixa i alt grau de multiculturalitat per a realitzar diverses accions, com ara el repartiment de menjar "sols a espanyols".

Sota eslògans ultranacionalistes i amb atacs a les seues xarxes socials contra gitanos, "feminazis" i immigrants, l'organització pretén ubicar-se al barri prop de l'ONG València Acull –que ofereix suport a les persones migrants en risc d'exclusió– i del Centre Cultural Islàmic. El seu promotor, Rafael Gálvez, ha alertat en entrevistes a mitjans de "la substitució demogràfica i les imperants ideologies desnaturalitzades" que amenacen la integritat de l'estat espanyol.

La protesta convocada a les portes del casal per a aquest divendres pretén mostrar un "ferm rebuig" contra "un col·lectiu vinculat a grups feixistes d'ultradreta". Els convocants han destacat que el barri compta amb "una experiència de convivència intercultural molt arrelada que permet desenvolupar relacions saludables i sentiments d'identitat comunes, entre múltiples i variades nacionalitats i valors culturals".

"És per això que ens oposem al fet que col·lectius d'aquesta índole s'establisquen als nostres carrers, amb un discurs de tall social que emmascara la seua vertadera intenció: generar divisió entre els veïns i veïnes del barri per qüestions ideològiques, ètniques, diferències culturals i de procedència", han afirmat.

Amb aquesta protesta, convocada per al dissabte dia 14 a les 18.00 hores, volen mostrar el seu "ferm rebuig" davant l'anunciada obertura del Casal Romeu per part de Valentia Forum. Segons denuncien els promotors de la protesta, aquesta "associació cultural" és en realitat un col·lectiu vinculat a grups feixistes d'ultradreta ja coneguts en altres ciutats".

Tal com afirmen, el discurs de l'associació és "d'odi clarament xenòfob, racista, masclista i LGTBIfòbic, ja que ataca els drets socials, els interessos de la classe obrera, la llibertat d'elecció i la diversitat sexual". "L'extrema dreta s'està organitzant sota la impunitat del marc legal que permeten els que manen", han asseverat.

Per la seua banda, la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de València ha mostrat el seu "suport i admiració" a la protesta perquè els veïns d'Orriols "porten molts anys sembrant solidaritat, diversitats, ajuda mútua i convivència". Per la seua banda, Valentia Forum ha interpretat a través de les xarxes socials: "L'esquerra més violenta, de la mà de la regidora Isabel Lozano, està promovent un boicot contra nosaltres i el nostre local".

next