Diari La Veu del País Valencià
Un veïnat en peu de guerra contra les cases d’apostes

VALÈNCIA. La plaça de l’Església de Castelló de la Ribera (la Ribera Alta) compta des de fa un parell de setmanes amb un nou inquilí. En un dels edificis històrics del poble –protegit pel pla d’urbanisme–, en ple centre històric, ha aterrat un negoci que molts dels veïns veuen amb suspicàcia. Es tracta d’una casa d’apostes en la qual el grup empresarial Salones de Juego Play&win ha invertit 360.000 euros.

El nou negoci va obrir el passat 3 de juliol i, des d’aleshores, vora una trentena de veïns i veïnes es manifesten assíduament en contra. Consideren que es tracta d’una empresa que fomenta la ludopatia i que té com a públic objectiu els més joves. Per això, no és casualitat que s’ubique en ple colecamins i que 140 metres separen la paret d’aquest negoci i la del col·legi municipal.

Així ho explica el regidor de Joventut, Bryan Richart, qui lamenta que l’Ajuntament té les actuacions limitades perquè l’empresa compleix totes les condicions segons la llei. De fet, tot i la proximitat amb el centre escolar, s’han cuidat d’ubicar la porta a més de 500 metres per a no incomplir la normativa actual. “És un problema social. Es revesteixen d’una imatge de modernitat però promouen la ludopatia i altres addiccions. Els joves són el seu públic objectiu, la qual cosa també suposa un problema a mitjà i llarg termini”, afirma.

Un dels portaveus del moviment ciutadà que s’oposa a la casa d’apostes Tobies Grimaltos, catedràtic de filosofia de la Universitat de València i veí del poble apunta: “És legal, sí, però si no protestes, les lleis no canvien. Legal no vol dir moral”. A més, critica el fet que l’empresa tracte de normalitzar el seu negoci ubicant-lo enmig del poble. “El més normal seria posar-lo als afores”, diu.

Normativa pendent, ludopatia creixent

La legislatura passada va deixar moltes normatives pendents. Una d’aquestes és l’avantprojecte de la Llei del Joc valenciana, que aportava mesures per a frenar la proliferació d’aquests negocis i limitar els casos creixents de ludopatia. Entre altres mesures, preveu que l’import de les sancions que s’apliquen a aquestes empreses es dediquen a la prevenció i a l’ajuda contra la ludopatia.

Mentre la norma no arriba, el que sí que va aprovar el Consell en un decret de desembre del 2018 és que les cases d’apostes s’hagen de situar a 700 metres les unes de les altres per a evitar aglomeració en els ‘punts calents’, ubicats habitualment en barris de renda baixa amb una població més procliu a desenvolupar addiccions.

De fet, la llei pretén que totes les cases d’apostes exercisquen un control d’accés per a menors i tinguen un treballador encarregat. L’objectiu és protegir els usuaris més vulnerables i proclius a l’addicció. En el seu últim informe, Proyecto Hombre ja va advertir d’un increment del 29% en les atencions a menors per addiccions, moltes vinculades amb la ludopatia perquè “accedeixen sense problema als jocs online i a les cases d’apostes”.

Tot i que no existeixen moltes dades recents sobre l’impacte concret en menors, l’associació Vida Libre d’Alacant contra la ludopatia va assenyalar el passat febrer que, segons les seues dades, un 17% dels xiquets de 13 anys fa apostes, mentre que, entre els adolescents de 17 anys, la xifra augmenta al 50%. Uns afectats que, malgrat tot, aconsegueixen superar aquesta patologia en 7 de cada 10 casos.

Mentrestant, el negoci de les apostes és cada any més profitós. Les últimes dades aportades per l’Informe Anual del Joc, elaborat per la Conselleria d’Hisenda, mostren que, durant el 2017, es van apostar 2.685 milions d’euros entre casinos, bingos, salons, màquines recreatives i cases d’apostes. Una xifra que suposa un augment del 10,63% respecte a l’any anterior i del 38,48% si ho comparem amb les dades del 2014. A més, es tracta d’una indústria que representa el 2,54% del PIB valencià en la qual participen 1.037 empreses que compten amb 7.000 empleats i que aporta 137 milions en imposts.

Vinculació amb l’equip de futbol

De camí al col·legi, els xiquets de Castelló de la Ribera passen per davant de la façana d’una casa d’apostes en què una xica que es recolza sobre una ruleta i un Rafa Nadal que celebra triomfal el seu últim tant els conviden a passar a un saló que obri tots els dies de 10 del matí a 2 de la matinada –fins a les 3 de dijous a dissabte.

Alguns dels veïns critiquen que l’estratègia d’aterratge del Play&Win del poble –present també a Alzira i Carcaixent, així com a Algemesí, Picassent i Massanassa sota la marca de Sport&Games– ha passat a guanyar-se el favor popular convertint-se en el patrocinador de l’equip de futbol local, l’UD Castellonense.

Comparteix

Icona de pantalla completa