Diari La Veu del País Valencià
El veïnat de Port Saplatja denuncia el PGE del PSPV local per a fer un xicotet Benidorm amb torres de 20 pisos

VALÈNCIA. L’Associació Cívica i Cultural de Port Saplaya ha presentat aquest dilluns les seues al·legacions al Pla General Estructural (PGE) d’Alboraia, que acabarà amb 264.000 m2 d’horta que en el Pla d’Acció Territorial de l’Horta estan reservats com a Zona Rural Comuna, un espai que els ajuntaments tenen permés urbanitzar tot i l’interés paisatgístic i agrari dels terrenys.

El col·lectiu Per l’Horta ja va denunciar l’afectació que tindria el PGE sobre aquests 264.000 m2. Ara, l’Associació de Port Saplatja ha posat el focus sobre les més de 2.000 vivendes que l’Ajuntament pretén edificar en el litoral. Segons al·leguen, es convertiria Port Saplatja “en la zona amb més edificació per m2 de tota la costa de [la demarcació de] València”.

En aquest sentit, recorden que el TSJ ja va reconéixer en una sentència “l’excés d’edificacions” que existeix en aquest nucli urbà. En el nou pla, el 70% de l’edificabilitat es concentra en les zones Port Saplatja i la Patacona. Així, denuncien que el govern del PSOE pretén recuperar un pla del PP del 2006 que pretenia crear “un xicotet Benidorm amb torres de més de 20 pisos en primera línia asfixiant els habitants en una zona encaixonada per la V-21”.

A aquest respecte, critiquen que el govern municipal assegura que no necessita comptar amb el PGE –que ha generat un important rebuig social i ha hagut de ser prorrogat– per a realitzar aquestes actuacions, sinó que és suficient amb el Pla de Reforma Interior (PRI) que va fer el PP el 2006.

En concret, l’associació assenyala que el PSOE pretén fer valdre aquest pla per a la zona confrontant amb el barranc de Carraixet, que a hores d’ara està ocupada pel centre comercial Alcampo. “El PSOE vol seguir amb la febra del totxo i construir torres de més de 20 pisos en primera línia obligant Alcampo a recol·locar-se dins del mateix terreny però sense pàrquing exterior”, expliquen.

“Amb aquest pla, Alboraia permet en la primera línia de costa els edificis de major altura del litoral valencià, en concentrar 864 vivendes en un espai reduït. És a dir, pretén construir un 50% més de vivendes en relació a les que ja existeixen a Port Saplatja (1.700)”.

Urbanitzar per a pagar deutes

D’altra banda, també denuncien que l’Ajuntament ha acordat amb l’empresa EGUSA “entregar el sòl municipal que ara constitueix el pàrquing (i que està arrendat a Alcampo) per a servir com a mitjà de pagament d’un deute de la societat mercantil”. En aquest sentit, protesten perquè “el sòl municipal constitueix un bé que no pot ser dilapidat ni pot servir per a pagar un deute originat per EGUSA amb una altra mercantil”.

Segons informen, el contracte original del deute va ser un avançament de 23 milions d’euros per la promesa d’una venda de participacions en una societat “constituïda per a urbanitzar, però que mai no va urbanitzar ni va realitzar cap activitat”. “Uns milions que van suposar un enriquiment de les arques municipals i que ara es pretén que siguem els residents de Port Saplatja els qui paguem”, afegeixen.

Així, avancen que “si els diners es van gastar en el soterrament del metro”, es tracta d’un servei que el veïnat de Port Saplatja no pot utilitzar i que suposa un major valor dels habitatges del centre del poble, per la qual cosa no entenen que es pretenga pagar amb el sòl de la seua zona.

La tinent d’alcalde, Ana Bru, ha defensat les actuacions urbanístiques perquè resulten “necessàries” per a aconseguir nous equipaments per al poble. Des de l’Associació de Port Saplatja defensen que aquesta afirmació “és falsa” perquè ja existeix el sòl necessari per a instal·lar aquests equipaments i que el PGOU del 1991 reservava, precisament, una parcel·la de terreny amb aquest objectiu, però que a hores d’ara “està en part ocupada per vivendes fora d’ordenació” i en part “és un erm”.

Comparteix

Icona de pantalla completa