La venda en línia posa Consum davant el repte de buscar l'equilibri entre la rendibilitat i la modernitat

La cooperativa de supermercats té el repte de reduir les pèrdues que genera la botiga d'Internet i manté la seua estratègia d'expansió amb la previsió d'obrir 44 nous establiments el 2019
8 maig 2019 06:00h
La directiva de Consum va presentar aquest dimarts els resultats econòmics de la cooperativa, que va facturar 2.731,6 milions d'euros el 2018. / CONSUM 

VALÈNCIA. La directiva de la Cooperativa Consum va fer públics dimarts els resultats del 2018, segons els quals la seua facturació va ascendir als 2.731,6 milions d'euros el 2018, un 8,45% més que el 2017. Els beneficis, però no van créixer al mateix ritme. La cooperativa va guanyar l'any passat 52,2 milions d'euros, un 1% més que l'exercici anterior.

Un dels elements que va impulsar l'increment de la facturació va ser l'augment de les vendes per Internet, que poc més de dos anys després de la seua implantació s'han multiplicat quasi per tres. Així, segons va explicar el director general de la cooperativa, Juan Luis Durich, la facturació d'aquest model de venda ha passat de 7,5 milions d'euros a 20 milions.

Durich va celebrar l'increment de les vendes per Internet, apuntant al fet que són el futur, però va remarcar que en aquests moments, aquest canal de venda és deficitari per la manera que està concebut. Així, va assenyalar que, si els supermercats es van inventar seguint el model d'autoservei, és perquè aquesta és l'opció més barata.

En el cas de Consum, Durich va explicar que no els preocupa en excés que la venda per Internet encara no siga un model rendible perquè el seu pes no és significatiu dins del volum de facturació de la cooperativa. En aquest sentit, va assenyalar que la venda per Internet encara està "en fase inicial".

En l'actualitat, va explicar, "no hi ha cap organització en el sector de l'alimentació que supere el 2% del total en les vendes per Internet", encara que "amb el temps anirà creixent", va augurar, i aleshores caldrà "prendre mesures". "Si no apareixen noves tècniques, caldrà cobrar" per a fer front als seus costos, que són entre un 5% i un 7% superiors al de la venda l'autoservei tradicional. "El dia que [la venda per Internet] siga molt més important caldrà ajustar els preus", ha avisat. "Està claríssim, o ho paga un o ho paga l'altre", va sentenciar.

Expansió en nous territoris

Tot i que Consum vol potenciar la venda en línia, no deixa de banda tampoc l'obertura de nous supermercats i l'expansió de tendes per l'arc mediterrani. Segons van explicar, Consum va tancar el 2018 amb una xarxa de 730 establiments, 447 propis i 283 Charter, situats al País Valencià, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó i el 2019 preveu obrir 44 supermercats més, 15 propis i 29 Charter: 12 a Catalunya, 9 a Castella-la Manxa, 3 a Andalusia, 2 a Múrcia, 2 a Aragó i 16 al País Valencià –entre ells el que se situarà en emblemàtic espai de l'Arena Auditorium i que obrirà les seues portes en el segon semestre d'enguany–.

També enguany preveuen 42 reformes més i 20 ampliacions de supermercats. I és que, de moment, la cooperativa valenciana està "més centrada" a ampliar la seua presència en aquells territoris en els quals ja està implantada que a obrir nous mercats, va apuntar Durich. No obstant això el director general es va mostrar "obert sempre" al fet que aparega alguna operació "interessant" per a la cooperativa i va assenyalar que no es tanquen a la compra d'un grup de tendes d'una altra marca, sempre que s'adapten a les seues necessitats, però "en aquests moments, com a operació global no" se'n plantegen cap, va puntualitzar.

"No és que estiguem tancats", va explicar, "però cada vegada es fa més difícil" engegar operacions de compra perquè el sector és cada vegada "més exigent" i "la competència no deixa molt d'espai per a perdre el temps, el sector està més tensionat i competitivament hi ha menys temps per a adaptar les coses. No es poden comprar coses que se'n vagen molt del teu model" del supermercat, ha conclòs. A més, Consum espera apujar en vendes i beneficis al voltant d'un 5% el 2019.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next