Ha estat un viatge llarg, profitós i ple.

Hem anat a donar suport a les reivindicacions de la Catalunya del Nord per tindre un estatut propi, per a denominar-se pel nom que els identifica, per a reaccionar i rebel·lar-se: per a DECIDIR. Comprenem els seus anhels, els entenem justs i volem expressar el nostre suport i la nostra solidaritat.

Hem aprofitat per reunir-nos i debatre l’organització de la Confederació d’Entitats Sobiranistes i per planificar les accions conjuntes dels pròxims mesos i posar-nos al dia de les diferents accions i actuacions fetes als distints territoris.

A més, hem estat presents al ple del Secretariat Nacional de l’ANC que, amb motiu de la diada de la Catalunya Nord es realitzava dissabte a la població de Bao (a pocs quilòmetres de Perpinyà). Hem comprovat com les distintes sectorials plantejaven actuacions futures i les formes de dur-les a terme. Han debatut i acordat i, a més, han planificat el treball concret per a al pròxim SN de desembre.

Ens hem manifestat amb el poble de la Catalunya del Nord sota el lema “Sem Catalunya Nord, Sem un país català. VOLEM DECIDIR”. La Catalunya Nord commemora el 7 de novembre la pèrdua de drets que va suposar el Tractat dels Pirineus signat entre Castellà i França en novembre de 1659 pel qual territoris pertanyents fins el moment a Catalunya s’annexionaven a França, un estat amb unes altres normes i una altra llengua.

Ens hem sentit com a casa: en el bon sentit de l’acolliment, la companyonia i la llengua… Però també en les problemàtiques que pateixen per estar en un estat hostil a la seua identitat i als seus drets: entrebancs del sistema educatiu per promoure l’ensenyament en la llengua pròpia, decennis d’anys d’immigració d’altres parts de l’estat amb la llengua francesa com a pròpia, renda per càpita inferior a la mitjana de l’estat francés, nivell d’atur molt superior a la mitjana, costa ocupada per persones vingudes d’altres parts de l’Estat, denominacions que oculten la identitat, ocultació de la pròpia història sota el discurs hegemònic francés, divisió dels partits que reconeixen la pròpia identitat, una dreta forta que domina el panorama polític durant un bon grapat d’anys…

Hem estat allí perquè el mes d’abril la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià vàrem signar amb l’Assemblea Sobiranista de Mallorca i l’Assemblea Nacional Catalana el document de constitució de la Confederació d’Entitats Sobiranistes dels Països Catalans. La Confederació d’entitats sobiranistes naix del reconeixement d’una història, cultura i llengua compartida i d’uns entrebancs i problemes comuns pel fet de formar part de l’Estat Espanyol i promou el reconeixement de la idiosincràsia de cada territori, el respecte als propis ritmes i processos i el suport de cada entitat a les decisions que avancen cap a majors quotes d’autodeterminació de la resta de territoris.

Com a Plataforma pel Dret a Decidir del País València ens esperona i ens alegra el fet de veure que els pobles lluiten per fer efectius els drets reconeguts en la Declaració Universal dels drets col·lectius dels pobles, més encara quan es tracta de pobles amb els quals hem compartit història i a dia de hui encara compartim moltes coses, entre elles la llengua i moltes tradicions.

Per aquesta raó hem estat a Perpinyà, vàrem donar suport a Catalunya l’11 de setembre i en donarem a Mallorca el 31 de desembre, i les altres entitats varen estar a València el dia 25 d’abril. També s’han fet algunes declaracions conjuntes, principalment en alguna situació patida a Catalunya en relació al procés de reclamació d’independència.

Ara, ja a casa, tornem al treball del dia a dia per donar suport a totes les entitats que treballen al País Valencià pel nostre reconeixement com subjecte polític en les seues diferents facetes i per incrementar la consciència de ser un País amb dret a decidir.

photo
Plataforma pel Dret a Decidir, PDaD
@DaDPV

Comparteix

Icona de pantalla completa