Diari La Veu del País Valencià
Un any pel Dret a Decidir a Castelló
El passat dia 10 de novembre es complia un any des que l’assemblea pel Dret a Decidir de Castelló es presentara en societat en la Casa de Cultura. Pareix ser que la posada en funcionament d’aquesta assemblea va en paral·lel al suposat canvi polític al nostre país. Després d’anys i panys de corrupció i males formes a l’hora de fer política, d’anys i panys d’afavorir els poderosos i d’aixafar els febles, per fi, s’obre una escletxa per a l’esperança i la il·lusió d’un poble amagat i menyspreat per dècades de dictadures i governs “democràtics” corruptes, antivalencianistes i ultraespanyolistes.

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD), amb l’esperit d’unitat d’acció que justifica la seua creació, treballa per assolir un espai ample per al valencianisme actiu i d’apoderament, constructor, sense fer cap distinció ideològica, de procedència o religiosa. Estem encantats i encantades de treballar per fer realitat moltes il·lusions de tot un subjecte polític com és el poble valencià. Canviar la nostra societat, social i culturalment. Donar als nostres majors una millor qualitat de vida i assegurar l’estat del benestar mitjançant les pensions, la sanitat pública i el dret a l’habitatge. Volem construir per als nostres fills i filles un millor futur, però, sobretot, estem dedicats al fet que el poble valencià, com a subjecte polític, puga decidir. Decidir en tots aquells aspectes en els quals estiguem implicats.

La PDaD és molt més que una plataforma sobiranista. Està formada per diferents tipus de persones entre les quals podem trobar, com no, independentistes , nacionalistes, sobiranistes però també amb tot tipus d’idearis polítics com ara socialdemòcrates, de centre o d’esquerres. També trobem gent catòlica, atea i agnòstica. Tots i totes tenen cabuda i tots tenim una cosa en comú: la voluntat de construir una terra lliure, més justa i en la qual puguem decidir per nosaltres mateixos el que volem ser en un futur, decidir sobre el nostre cos o en aspectes com la sanitat, l’educació o el finançament.

L’actual País Valencià té una llarga història i, per diferents motius, ara estem englobats dins d’un estat d’autonomies en què molts de nosaltres no ens sentim a gust. No tenim les mateixes costums, festes o tradicions que altres de l’estat espanyol. Tenim una altra llengua que compartim amb els germans catalans i balears i també tenim una legislació i una estructura econòmica diferent a la resta. Estem estancats econòmicament per culpa d’una espoliació fiscal que duu dècades convertint-se en una lacra social. Les polítiques centralistes dels diferents governs ens han convertit en una colònia de Madrid quan ens neguen sistemàticament un finançament just i la reparació del deute històric. La manca de reconeixement del nostre país com a subjecte polític ens retalla drets i ens impedeix participar sobre el model en construcció. Estem sotmesos a les voluntats de Madrid i ha de ser en la ciutadania on repose la sobirania.

L’assemblea pel Dret a Decidir de Castelló comença a rodar a principis de juliol del 2015 amb xerrades sobre el Dret a Decidir adreçades als joves que assistien al Feslloch. Començaren així la presència de membres del Dret a Decidir als actes convocats a Castelló. Però no va ser fins dos mesos després, el mes de novembre, que es presenta l’assemblea pel Dret a Decidir de Castelló a la casa de cultura de la capital de la Plana.

Des d’aqueix mes de setembre fins avui han sigut nombrosos els reptes que hem afrontat. A més de tornar a participar un any més al Feslloch hem participat a les convocatòries del col·lectiu LGTBI, perquè tothom té Dret a Decidir sobre el seu cos, o a les marxes per defensar una educació pública.

Hem col·laborat en una roda d’actes sobre el finançament amb l’exposició “L’or dels valencians” editada pels companys de l’Ullal d’Algemesí a diferents llocs de la nostra comarca, per la qual cosa volem agrair les regidories de cultura dels ajuntaments de Castelló i Betxí. Agrair també, com no, l’Ullal d’Algemesí, la Fundació Huguet i Acció Cultural del País Valencià, i, també, el Casal Popular de Vila-Real per haver-nos obert les seues portes.

Actualment, també tenim una participació activa amb l’assemblea del No a la MAT.

Tenim molts reptes de futur com ara acabar amb l’espoliació, la reclamació del nou finançament, el Dret Civil valencià, el corredor mediterrani, sense oblidar-nos de l’expansió d’aquesta eina buscant la transversalitat i la unitat d’acció entre la societat civil valenciana i els seus representants tant sindicals com polítics. Ens cal una unitat envers l’apoderament social, aprofundir en la democratització del sistema i, per això, no sobra ningú i ens calen totes. La creació d’assemblees en diferents poblacions i comarques va creixent exponencialment tal com creix també la idea de recuperar l’autogovern per a les persones.

En definitiva, tenim un projecte de país del qual vos volem fer partícips a tots i totes vosaltres. Serà un camí llarg i ple d’entrebancs, però ningú/na va dir que seria fàcil.
Si voleu compartir aquest viatge amb nosaltres, no ho dubteu, feu-vos socis i sòcies.

En els propers anys haurem de combatre en molts fronts.

Assemblea de Castelló de la Plataforma pel Dret a Decidir @csxDaD

Decidim!

photo
Plataforma pel Dret a Decidir, PDaD
@DaDPV

Comparteix

Icona de pantalla completa