Albert Verdaguer Vila-Sivill, al seu primer llibre, Josep Vila Sivill (1904-1967), publicat per Rafael Dalmau Editor, ens presenta la figura del seu avi, l’home que dóna títol a aquesta obra d’índole històrica. És, si més no, una demostració que quan hi ha una manca de força, la intel·ligència pren l’energia i l’impuls suficient per a plantar cara a l’oponent.

Ens situem a la primera meitat del segle XX, original de Rubió (Anoia), va tenir certa implicació política a l’època de transició dictatorial entre Primo de Rivera i Francisco Franco. Aquesta figura, gairebé desconeguda, creà l’entitat Agrupació Cultural Atlàntida que va ser una de les escasses organitzacions culturals catalanistes creades durant la dictadura de Primo de Rivera; posteriorment es va inscriure a l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana amb l’objectiu de col·laborar en la tasca de fomentar l’edició de llibres en català. També, va afiliar-se al partit independentista Nosaltres Sols!, que tenia la finalitat de treballar fins a assolir la llibertat integral de Catalunya.

Ara que es compleixen 80 anys de la guerra contra el republicanisme, és importat saber que Josep Vila Sivill, gràcies a un acord amb la Generalitat, va subministrar estilogràfiques entre els soldats. «El bàndol republicà incidia molt en la cultura com a eina per lluitar contra el feixisme», afirma l’autor, motiu pel qual, segons ell, es va promocionar el seu ús, perquè és una arma cultural.

L’origen d’aquesta arma es remunta als Estats Units a finals del segle XIX, però per l’endarreriment cultural i social d’Espanya, no hi va aplegar fins finalitzada la guerra el 1939. A principis de la postguerra, aquest home, un visionari empresarial i cultural, va aconseguir el seu objectiu de fabricar la primera ploma estilogràfica d’Espanya i com a oposició al franquisme va gravar una inscripció de l’antiga Corona d’Aragó i, d’aquesta manera, aconseguí burlar la censura i la voluntat d’anorreament del règim franquista. El nom de la ploma “Corona Regia” era com els historiadors catalans designaven l’antiga corona i era de la forma que, del segle XIII al XV, se l’anomenava. Aquesta estilogràfica va ser un èxit i és la ploma de més qualitat que s’ha fabricada mai a Espanya.

L’any 1946 va aconseguir fabricar el primer bolígraf d’Europa que va batejar amb el nom de “Regia Continua”, tornant a fer referencia a la Corona d’Aragó i, amb això, enganyant de nou el dictador. Aquest bolígraf va ser un èxit rotund, es van exportar milers de bolígrafs per Europa, propagant així una marca personal i identitària de la nostra Corona. Tot no podia ser un èxit, la brevetat de les seues tintes va comportar unes reclamacions perquè s’assecaven amb rapidesa. Açò va provocar un colp d’inflexió a l’empresa, ja que la gent va deixar d’interessar-se pels bolígrafs i al final dels anys 40 molta gent va tornar a apostar per les plomes estilogràfiques. En referència a la lluita cultural, Josep Vila Sivill va formar part d’un reduït grup de persones que crearen en la clandestinitat l’entitat Benèfica Minerva, amb la missió de finançar l’edició de llibres en català i impedir que el franquisme aconseguira suprimir la llengua i la cultura catalanes.

La nostra història —com passa sovint— conclou amb l’aparició d’un gegant del sector a Catalunya com és Bic, qui va muntar una fàbrica a Tarragona durant els anys 60 provocant la impossibilitat de competir amb ells en preu, però no en qualitat. Ara, amb l’edició d’aquest llibre, l’autor pretén donar a conèixer la figura d’aquest patriota de pedra picada i revolucionari cultural, qui va lluitar durant tota la seua vida per la cultura i la llibertat d’un poble i va recuperar aqueix nom que va agradar a tota Europa i que representa la nostra societat, amb un pas sempre per davant i capaç de —mitjançant la intel·ligència— sobreposar-se a qualsevol mena de problemes.

photo
Álvaro Muñoz, @AlvaroMunyoz
Membre de la @Jodad_pv
Plataforma pel Dret a Decidir, PDaD
@DaDPV

Comparteix

Icona de pantalla completa