Xiquets, venen votaes -votades, sense la de intervocàlica- que deia, com la majoria de valencians, ma iaia Rosa per referir-se a eleccions. I no poquetes. Segons a quins llocs, n’hi haurà tres o quatre de compatibles en pocs mesos. Comptem-les, a raig: andaluses, catalanes, resta d’autonòmiques, municipals, generals i, si em permeteu la broma, les del Barça per als que en som socis. Massa tomaca per a un parell d’ous. Aquesta múltiple festa de la democràcia -mena d’eufemisme metafòric naïf que tinc molt avorrit- pot derivar en una orgia descontrolada si no seguim una sèrie d’instruccions que m’he permès de preparar-vos perquè us hi situeu i l’allau no us agafe desprevinguts:

1. De propaganda. Ben prompte, les nostres bústies demanaran la pietat de la clau amiga, ofegades per la gran quantitat de paperassa de diferents colors i mides -i trampes- que ens enviaran fins l’esgotament, com si ho pagàrem nosaltres -ara que hi pense, ho paguem nosaltres!- els partits polítics a la caça del vot necessari. Que després la majoria se’n foten, de la música i dels tocadors, això són altres calces. I que moltes de les propostes allà plasmades ens facen riure, per no plorar, perquè intuïm que se les passaran per l’arc de triomf a la mínima oportunitat, també. Especialment els grans partits que fins ara han tallat l’abadejo. Ja sabeu que el paper és molt sofert, el pobret, mira que aguanta lletra! A més, haurem de buidar-les amb celeritat perquè no se’ns barregen candidats, programes -qui en tinga- i logotips, no siga cas que a roses, gavines, redolins, triangles i caretes somrients els done per prendre’s seriosament això de l’orgia que comentava abans… Però mireu-ne la part positiva: podeu utilitzar-ne els espais en blanc i sobretot els sobres de diferents colors per anotar cosetes o arxivar-ne d’altres, respectivament. A tall d’exemple, una tia meua -i no és broma- hi guarda, en els de color sèpia, que s’adiuen més al cas, estampetes de tota la nòmina de les marededéus que té indentificades! Pecat i penitència, tot junt… Ai, mare!

2. De promeses. Ara, ara és hora de demanar a l’acalde o alcaldessa de torn, als soferts conseller o consellera de comunitat autònoma -amb ànsies d’emancipació o no- una subvenció, una de trifàsic en forma de lloc temporal de treball en la recollida viària de residus, o per què no un poliesportiu, una piscina -de piscines concretes més val que no en parle-, un cert equipament en definitiva, just en el solar que queda al costat del vostre carrer, i així no haureu de desplaçar-vos innecessàriament per arribar-hi. Demaneu, xiquets, que qui no plora no mama, però res de biblioteques, parcs o espais culturals, que això ja no s’estila. I tant se val si hi ha diners en caixa o no; les promeses són tan barates… que no tenen preu! En època preelectoral els que manen, sobretot els politicastres que tenen molts pocs escrúpols i molt poca vergonya, se senten generosos -amb diners d’altri, clar-, així que anuncien rebaixes substancials dels impostos que han apujat fa pocs mesos, recuperen les oblidades pagues que van contribuir a fer vagar pels limbes, o ens diuen que trigarem sis mesos a operar-nos d’alguna qualsevol urgència, i n’hem d’estar contents perquè ara, amb la crisi, el temps d’espera era d’un any. Es pensen que no recordem que abans n’eren només tres, de mesos; la memòria és limitada, sí, però menys que la capacitat de pensar de molts votants…

3. De reflexions. I ara que parle de pensar, verb en desús: a moltes democràcies -també en el nostre sistema, al qual alguns també li diuen democràcia– perdura, com un fòssil arcaic, aquella jornada dita de reflexió, que és més un descans de cos i ment després de tanta ceba porrina, més que no un dia per considerar no tant a qui votaràs com a qui no voldries que votaren. Sóc partidari de suprimir el dia de reflexió? En sóc de suprimir la campanya electoral! Creieu-me, no val la pena. Ningú no em farà cas -ni voldria que me’n feren, que conste- perquè els publicistes, impremters, fotògrafs, distribuïdors de material divers i especialment els fabricants de sobres han de viure, sobretot perquè en aquests utilíssims receptacles es poden guardar marededéus després d’unes eleccions o, segons el partit, fins i tot bitllets de cinc-cents. D’aquesta jornada de reflexió m’interessa que, tot i tenir temps per pensar-s’ho bé, el votant no se sent després en absolut responsable del que fan després amb el seu vot aquells que es guanyen la seua confiança provisional. La culpa, si va malament, sempre és d’ells. O dels altres. És més còmode així. Penseu-vos bé, per tant, a qui voteu, no siga cas que la mateixa nit electoral us en penediu, en veure el recompte per la tele, en aquells programes tan trepidants on hi són representats els partits, que -no sé com s’apanyen- sempre guanyen. Tots, inclosos els que s’emporten una hòstia de grans magnituds -i se n’esperen unes quantes- perquè llavors, diuen amb cofoies paraules, que guanya la democràcia. Ai, ja m’he posat tendre: serà bonico, això? Són uns artistes!

Salut i país xiquets, i fins la setmana que ve!

Comparteix

Icona de pantalla completa