El foc ha estat sempre objecte de culte per part de l’home des de les primeres civilitzacions. La seua identificació amb l’estrella solar encara perdura en els nostres temps. L’obtenció del foc i el seu control són fites importants dins de l’evolució humana. El foc com a font de calor, com a font d’energia, de vida i també,com a element destructor. El foc és símbol de purificació i de renovació de vida.

Aquest cap de setmana, és cap de setmana de fogueres de Sant Antoni. Fogueres d’hivern que es construeixen i es cremen a les places dels nostres pobles i localitats al llarg de la nostra geografia. Així a la comarca dels Ports i del Maestrat (El Forcall, Morella, Cinctorres, La Tolodella, Villores, Vilafranca, Albocàsser, Benassal, Olocau, Catí,…), a la Ribera del Xúquer (Gavarda, Alberic, Alzira, Fortaleny,…), la Costera (Canals, Barxeta,…), la Vall d’Albaida (Alfarrasí,…), l’Alt Túria i el Racó d’Ademús (Pedralba, Titaguas, Alpuente,…). A totes elles l’arbre central (el maig) simbolitza l’arbre de la vida, l’eix del món.

Les fogueres hivernals constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l’hivern a la primavera, i de purificació, cremant el mal, representat pel dimoni o per un ninot. Aquestes fogueres tenen també un significat profilàctic vers els animals de treball o les persones. Fer passar els animals o els ramats o també les persones entre focs o xafigant la brases, és un antic ritus de protecció present en nombroses cultures. La foguera és el centre de la celebració, al seu voltant es reuneix la comunitat, es menja i es realitzen diverses activitats festives i lúdiques.

També en algunes d’aquestes poblacions del nostre País, es fa la publicata. Es tracta d’una relació satírica en vers que es fa en homenatge al sant, servint de crítica a les persones, els costums i els esdeveniments més notables de l’any anterior (govern, ajuntament, parròquia, colles,..) Aquesta desiderata es llegeix a la plaça on es fa la foguera i d’aquesta forma es cremen les males notícies i les males intencions de forma pública.

Doncs aquesta és la meua publicata. Tirar al foc la multa de 700 euros amb la que un inspector de Treball i uns agents de la Guàrdia Civil varen sancionar a dos jubilats de Xeraco per treballar els camps de la seua propietat. Començar ja, a socarrar al Consell de la Generalitat per les seues polítiques d’abandonament del sector agrari valencià, les quals han portar a la ruïna a molts dels nostre llauradors i ramaders. Cremar a la foguera a aquells que acovardeixen als nostres majors, i les claven la por al cor i a la butxaca. Jubilats i jubilades que amb unes pensions minses ja no poden mantenir als seus fills i néts aturats. Dur a les cendres de la foguera a un Govern irresponsable i miop que no valora correctament la importància de les pràctiques de manteniment dels nostres camps per part dels jubilats, sense adonar-se que el sector agrari suposa una oportunitat més a l’hora de generar ocupació i col·laborar en la recuperació econòmica del nostre territori. Hem de tirar a la foguera als polítics miserables d’imatge ostentosa que volent ésser símbol de la modernitat i del progrés, ens han col·locat a la cua del desficaci i el malbaratament dels recursos públics. Què vagen ells a fer llenya per a les fogueres!

Sant Antoni quin fred fa, farem una foguera. I cremarem aquells que ordenen mesures recaptatòries per tal de saldar el deute amb els bancs, enlloc de destinar recursos per dinamitzar i potenciar l’activitat econòmica i emprenedora de la ciutadania. I la nostra ràbia i indignació mantindrem, mentre ballem al voltant de les fogueres d’hivern.


(20 gener 2013)

Comparteix

Icona de pantalla completa