Cada volta més els analistes internacionals coincideixen en que la raó de la malaltia d’Espanya, és un model d’estat inviable, font de tot nepotisme i de tota corrupció. Un model imposat per l’oligarquia de partits en connivència amb les oligarquies financera i econòmica, i amb el poder judicial i els organismes de control al seu servei. Sembla que a Espanya no existeix separació de poders, ni independència del poder judicial, ni els diputats representen als ciutadans i ciutadanes. Tota aquesta nefasta política ens ha dut a la situació de crisis, balafiament, desfeta i retallades actual.

Seguint en aquest argumentari, el context de crisi econòmica i social en què ens trobem fa cada vegada més visible la situació de precarietat de moltes famílies i especialment de la població infantil que ens envolta. Conscients d’aquesta realitat, des d’Escola Valenciana s’ha volgut continuar incidint en la importància de treballar a l’aula el valor de la solidaritat en una època tan complicada. I per això, enguany enceten la 5a edició de la campanya “Un euro, llavor de solidaritat”, que consisteix a fomentar la donació d’un euro per cada alumne/a valencià a un fons destinat a l’ajuda humanitària. Tot un encert. Tot un exemple.

Aquesta campanya està destinada a un projecte concret d’una de les institucions humanitàries de més prestigi internacional, Creu Roja. Es tracta de l’adquisició de Lots de Suport Social de la Creu Roja, que aniran destinats a famílies valencianes que estan patint situacions de molta precarietat. Són lots que contenen productes per cobrir part de les necessitats bàsiques de les persones en situació d’extrema vulnerabilitat del País Valencià, fonamentalment d’alimentació i d’higiene. La distribució de lots de suport social de Creu Roja representen una ajuda que s’ofereix a les persones quan no es poden fer càrrec de les despeses més bàsiques.

I és ara, quan en un sola setmana la Generalitat Valenciana, s’assabentem que ha d’adquirir les accions del València CF, assumint un deute de 85 milions d’euros, i quan acaba d’aprovar una inversió de 1.475 milions d’euros per a construir el que serà un dels centres comercials i d’oci més grans d’Europa a Paterna, ‘Port Mediterrani’, quan una gran part dels valencians i valencianes ens quedem esbalaïts i esbalaïdes. Per això, no podem entendre que passa al nostre més que indignat, resignat País Valencià. No podem entendre com no s’escolta la crida de totes aquelles entitats, associacions, grups de voluntaris, ONGs,… que lluiten contra l’extensió de la pobresa als carrers i places de les nostres ciutats i pobles.

Escola Valenciana i la Creu Roja ens convidem a participar a la campanya “Un euro, llavor de solidaritat: lots de suport social de la Creu Roja per a famílies valencianes” i ens animen a organitzar als nostres centres educatius la captació d’un euro per alumne/a. Aquesta acció és molt adequada per a la celebració del Dia Internacional de la Pau, el proper 30 de gener. A la fi ens conviden a reflexionar sobre la situació actual d’emergència social que empobreix a molts dels nostres veïns i veïnes i que té sols una resposta potent, la nostra solidaritat.
Ara toca senzillament posar la nostra llavor de solidaritat, sense oblidar la nostra ràbia pel que ens estan fent. Quan hi ha gent que pateix fam i té por a viure el present i el futur, hi ha impresentables que estan hipotecant el futur del país, gent a la qual no se li acudeix altra cosa que tornar organitzar grans saraus, grans esdeveniments, muntar macrocentres comercials, portar la Fórmula I a l’aeroport de Castelló i coses d’eixe estil. I en conseqüència, nosaltres què? Nosaltres pensem que no som d’eixe món, com deia Raimon. Nosaltres volem la Pau i la Solidaritat. Au! Anem-hi!


(26 gener 2013)

Campanyes anteriors d’Escola Valenciana:
2012: “Recollida de fons per a la construcció d’una escola rural a Guatemala”. Projecte d’Escoles Solidàries.
2011: “Llibres per als alumnes Sahrauís”. Projecte de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià.
2010: “Ajuda mèdica al poble d’Haití”. Projecte de Metges sense Fronteres.
2009: “Dret a l’educació al Poble de Gaza. Reconstrucció d’escoles”. Projecte de la Unescocat

Comparteix

Icona de pantalla completa