Diari La Veu del País Valencià
Cassalla a la Conselleria d’Educació, per Diego Gómez
Amb tota la moguda que està organitzant la consellera Català i el seu esbirro Rafael Carbonell al voltant del nou decret de currículum a primària, sols puc pensar que els litres de cassalla corren diàriament per les dependències de l’avinguda Campanar i entre nuvolet i nuvolet es donen les directrius educatives que emanen del seu cap a Madrid.

I dic tot això, amb criteris pedagògics i amb molta càrrega d’indignació, com la majoria del professorat i de les comunitats educatives en aquest final de curs. Passa alguna cosa a eixa Conselleria per a voler aprovar un marc legal tan definitori i referencial en aquest estiu i posar-ho en funcionament el pròxim 3 de setembre. Tot a presses i corregudes. Però què beu aquesta gent?

En primer lloc, el decret de currículum de primària que ha posat sobre la taula M. José Català contradiu clarament el decret de plurilingüisme que el Govern va aprovar ara fa quasi dos anys. I en segon lloc aquesta proposta és intolerable per tres qüestions: la marginació de l’aprenentatge i la competència lingüística en valencià de l’alumnat que cursa en la línia en castellà i que es correspon al 67% del total d’estudiants, el retrocés en qüestions d’organització dels centres i la proliferació de llacunes en matèria pedagògica.

I no parlem de la jugada de dividir Coneixement del Medi en dues assignatures, Socials i Naturals, per oferir una de les dues en castellà a les línies en castellà atenent només a l’objectiu de fomentar el monolingüisme en la llengua de l’imperi. Aquesta proposta trenca un consens establert des de fa 30 anys, aquell pel qual es va establir que almenys hi haguera una assignatura de quatre hores a la setmana no lingüística que s’impartira en valencià. Es va decidir que fóra Coneixement del Medi, per ser una àrea de coneixement del nostre entorn més proper i ara M. José Català torna a donar mostres de l’atac incondicional al valencià amb l’argumentació amanida que tot l’alumnat tinga una competència igual en les dues llengües oficials.

Un altra cantada és la incorporació de l’assignatura Cultura del Poble Valencià. Per a què volem aquesta assignatura quan els continguts de la mateixa ja es tracten extensament en altres àrees del coneixement, almenys en les línees en valencià. Com diu Vicent Moreno president d’Escola Valenciana: “És absurde que Català es traga de la butxaca una assignatura com aquesta simplement per fer una campanya de fum sobre identitat valenciana que queda completament desmuntada quan ni es planteja que s’impartisca en valencià, justament el nostre màxim tret d’identitat”. Tota una declaració d’intencions per marejar a les escoles i continuar mal pensant de les intencions reals de la nostra consellera. Doneu-li un altre colpet i aquesta vegada de misteleta a veure si ho pot arreglar.

Per últim el projecte de decret té grans defectes que ataquen els postulats pedagògics mínims per garantir un ensenyament de qualitat. Un aspecte rellevant és que es proposa que les classes siguen de 45 minuts. Realment es nota que el grup de treball de la Conselleria d’Educació que ha elaborat aquest esborrany fa temps que no va a l’escola i que no xafen la realitat a peu d’aula. No dic jo, la cassalla entra en caixes plenes a la Conselleria i ara han inventat la classe zàping amb l’objectiu de deteriorar i tancar poc a poc l’escola pública en valencià.

El meu prec és que la secció de subministraments de la Conselleria d’Educació ha de deixar immediatament de comprar cassalla i els caps pensants de la mateixa, retiren immediatament aquesta proposta i que es comence a treballar en un decret de currículum per a primària seriós i sense l’alegria estival que dóna la beguda valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa