Diari La Veu del País Valencià
Quina regeneració democràtica?
El govern de Mariano Rajoy anuncia des de fa unes setmanes una modificació de l’actual Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General pel que fa a les eleccions municipals. Tot i que no hi ha encara cap proposta concreta, les diverses informacions apunten a, d’una banda, l’elecció directa dels alcaldes (de manera automàtica o amb una segona volta) i, d’una altra, i més punyent, l’assignació de la majoria absoluta dels regidors corresponents al partit que obtinga un determinat percentatge de vots, repartint-ne els regidors restants entre les altres formacions polítiques segons l’actual sistema.

Tot i que la pràctica totalitat de partits polítics (també el PSOE de forma més tèbia) han manifestat públicament el seu rebuig a eixa modificació, sembla que la intenció del PP és aprovar-la siga com siga, fins i tot en solitari, contradient les declaracions realitzades pel President del Govern fa escassament un any (febrer del 2013) en què assegurava que “mai modificaré la llei electoral per majoria, perquè crec que hi ha consensos bàsics que cal preservar”. Què ha canviat des d’aleshores? Doncs que han hagut unes eleccions europees que han evidenciat la fi del bipartidisme i, amb ella, la del sistema d’alternança en què ens trobàvem instal·lats. És a dir, el PP veu seriosament amenaçada la seua supremacia electoral, sobretot a l’àmbit municipal. Per a qualsevol partit polític democràtic la constatació d’eixa tendència el faria reflexionar sobre la seua praxis o sobre el seu missatge. El PP, però, prefereix usar la seua majoria absoluta per intentar modificar l’actual sistema per un altre que li siga més propici. Una mena de colp d’estat legal que pervertiria la voluntat de la ciutadania i reduiria la seua representativitat.

Amb tot, la colla de Rajoy, Cospedal, Rita i companyia, encara gosen qualificar la proposta com d’autèntica “regeneració democràtica”. Clar que necessitem una regeneració democràtica. Però, per a ser efectiva, hauria d’anar just en la direcció contrària del que es proposa. L’actual sistema electoral compta amb dos filtres que distorsionen la voluntat popular: d’una banda, la fórmula d’assignació de regidors (l’anomenada Llei d’Hondt), que premia les llistes més votades i castiga les minoritàries, i, d’una altra, la del 5 % necessari per a optar a la representació, que deixa fora, de vegades, opcions que sí que l’obtindrien amb un sistema proporcional.
Hem de manifestar obertament el nostre rebuig a la modificació de la llei electoral que pretén el PP. És una “cacicada” més gran que el Pi Gros i el Faig Pare. Podem fer moltes assemblees ciutadanes i cercles participatius, podem visualitzar les polítiques de baix cap a dalt, podem fer efectives les eleccions primàries… i moltes més estratègies de regeneració democràtica, però el que necessitem és una modificació de l’actual Llei del Règim Electoral general que desenvolupe clarament tres basaments democràtics: la substitució del mètode electoral actual per un mètode de proporcionalitat directa, l’eliminació de la barrera electoral del 5% i l’establiment d’un sistema de llistes obertes.

Si el PP ens encoloma la seua regeneració democràtica serà com “pegar-se un disparo”, que diu una amiga alemanya fent traducció de la nostra frase feta.

Comparteix

Icona de pantalla completa